(FOTO) Na zidovima škole u Beogradu osvanuli grafiti: ‘Granate na Hrvate’ i ‘Knin je Srbija’

Beograd, 18.9.2019 - Na ulaznom stubištu i na vanjskim zidovima osnovne škole u Beogradu ispisani su grafiti s porukama mržnje i pozivom na nasilje koji izazivaju zgražavanje roditelja, ali unatoè èinjenici da ih je uprava škole uredno prijavila policiji još nisu potaknuli nijedno službeno regiranje. Nepoznati autori su na OŠ „Filip Kljajiæ“ æirilicom, plavim i crvenim sprejom, uz križeve s èetiri "S" ispisali - meðu ostalim - "Èetnici - granate na Hrvate", "Knin je Srbija", "Vukovar", "Smrt komunizmu", "Vojska Republike Srpske", "Živeo ðeneral Draža", "Ratko "Ja sam èetnik", "Djevojke vole samo èetnike". foto HINA/ Velimir ILIÆ/ ua

Grafiti s porukama mržnje koji pozivaju na nasilje prema pripadnicima drugih nacija – Hrvata, Albanaca i Turaka već više od deset dana stoje ispisani na zidovima u dvorištu Osnovne škole „Filip Kljajić“ u Beogradu, u Opštini Čukarica. Nastavu u toj školi pohađa oko hiljadu đaka uzrasta od 7 do 15 godina. Unatoč činjenici da ih je uprava škole uredno prijavila policiji još nema nikakve službene rakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćirilicom, plavim i crvenim sprejom, uz križeve s četiri “S” ispisane su prijetnje i poruke: “Četnici – granate na Hrvate”, “Knin je Srbija”, “Vukovar”, “Smrt komunizmu”, “Vojska Republike Srpske”, “Živeo đeneral Draža”, “Ratko “Ja sam četnik”, “Djevojke vole samo četnike”.

Direktor škole Aleksandar Đukić za Radio Slobodna Evropa objasnio je da su grafiti nastali tijekom vikenda i da je škola je odmah o tome obavijestila policiju.

„Dolazila je policija, izvršen je uviđaj i napravljena je službena zabilješka“, navodi Đukić i dodaje da su se slični incidenti događali i ranije, ali da je sada situacija mnogo ozbiljnija, imajući u vidu sadržaj grafita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvorištu škole u kom su ispisani grafiti smješteni su sportski tereni na kojima se odvija nastava iz tjelesne kulture.

„Grafiti su nastali u petak, 6. rujna, to je bila večer ili noć, vidjeli smo ih u ponedjeljak kada smo došli u školu. Tako da ćemo mi tražiti odštetni zahtjev od Ministarstva unutarnjih poslova Čukarica“, navodi Đukić i kaže da će škola u najbržem mogućem roku prebojati sporne grafite.

Đukić dodaje da to još nije učinjeno, jer je riječ o velikoj površini i značajnim financijskim sredstvima koje je potrebno izdvojiti za tu namjenu, ali i da je s učenicima dogovoreno da se u idućem razdoblju organizira akcija, tijekom koje će sami učenici škole oslikavati zidove dvorišta i tim crtežima prekriti grafite s porukama mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prethodni incident dogodio se prije nekih 6-7 mjeseci, uglavnom su bili navijački grafiti u pitanju, koje smo mi sanirali u roku od tri dana, a sada je ovo zaista radikalno. U pitanju su ozbiljne, nacionalističke poruke kojima, naravno, nije mjesto tu i djeca to ne trebaju gledati“, objašnjava direktor škole.

Zgrada Osnovne škole ‘Filip Kljajić’ ima instaliran video nadzor, međutim, sportski tereni na čijim su zidovima ispisani grafiti nisu pokriveni kamerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.