(FOTO, VIDEO) Krstičević na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Foto: MORH Ministar Krstičević sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a | Foto: NATO

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je na sastanku ministara obrane članica NATO-a koji se održava 24. i 25. listopada 2019. godine u Bruxellesu. Riječ je o zadnjem sastanku ministara obrane prije sastanka čelnika država i vlada, koji će se održati u Londonu 3. i 4. prosinca 2019. godine.

Ministri obrane članica NATO-a raspravljali su o izdvajanjima za obranu i raspodjeli tereta, sudjelovanju u NATO operacijama i misijama potpore miru, globalnim sigurnosnim izazovima i situaciji na sjeveroistoku Sirije, NATO spremnosti snaga te hibridnim prijetnjama.

Ministar Krstičević je naglasio kako su NATO i Hrvatska vojska temelj sigurnosti Republike Hrvatske te kako bez sigurnosti nema niti gospodarskog rasta.

U pogledu izdvajanja za obranu, što će biti jedna od glavnih tema i na predstojećem sastanku čelnika država i vlada NATO-a u Londonu, ministar je rekao kako Savez smatra da njezine članice trebaju ispunjavati preuzete obveze. U tom smislu, dio saveznica, uključujući i Republiku Hrvatsku, moraju više izdvajati za obranu te investirati u opremanje i modernizaciju. Podsjetimo, to su se uostalom saveznici i obvezali još 2014. godine na NATO summitu u Walesu, gdje je i usvojen “Zavjet o obrambenom investiranju” (Defence Investment Pledge-DIP). Navedena obveza dodatno je potvrđena i na NATO sastanku na vrhu 2017. te potom i prošle godine na NATO summitu u Bruxellesu, gdje je dodatno dogovoreno kako će članice podastrijeti nacionalne planove o implementaciji DIP-a. To konkretno znači da će sve saveznice imati plan kako do 2024. godine dostići razinu izdvajanja za obranu od 2% BDP-a, odnosno ukupno 20% obrambenog proračuna usmjeriti u opremanje i modernizaciju.

Ministar je naglasio kako je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2018. godine Zaključak u kojem je rečeno kako će Republika Hrvatska nastaviti s kontinuiranim povećanjem izdvajanja za obranu kako bi se postiglo traženih 2% BDP-a. O tome kako će do 2024. godine dosegnuti dogovoreno, saveznice moraju imati nacionalni plan.

Krstičević sa zamjenikom Glavnog tajnika NATO-a
Na marginama sastanka ministara obrane NATO-a, ministar Krstičević održao je sastanak s novim zamjenikom Glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana.

Na sastanku je istaknuta važnost NATO i EU suradnje, a razgovaralo se i o doprinosu Hrvatske vojske u NATO misijama i operacijama.

Zamjenik Glavnog tajnika posebno je istaknuo Hrvatsku kako pouzdanog i važnog saveznika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/MORH