Višnja Ljubičić pred još jednim mandatom: Prisjetimo se prijedloga UIO o spajanju pravobraniteljstva radi povećanja učinkovitosti

Foto: Fah/Thinkstock (Fotomontaža: Narod.hr)

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova u srijedu se suglasio s Vladinom prijedlogom da se Višnju Ljubičić imenuje na drugi, osmogodišnji mandat.

U Hrvatskoj trenutno postoje četiri odvojene pravobraniteljske institucije (pučki, pravobranitelj za djecu, pravobranitelj za ravnopravnost spolova i pravobranitelj za osobe s invaliditetom) čija se područja djelovanja preklapaju, a čija četiri ureda s ukupno 90 zaposlenih (12 dužnosnika i 78 službenika) djeluju na različitim lokacijama i nisu dovoljno učinkoviti.

> Višnja Ljubičić pred još jednim mandatom: Što bi sve trebala raditi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova?

> Od šest HDZ-ovih članova Odbora koji su podržali Višnju Ljubičić za pravobraniteljicu, četvero ih je u Sabor ušlo kao zamjena, a ne glasovima birača

> (VIDEO) Plenković za još jedan mandat pravobraniteljice predlaže ženu koja je podržavala Milanovićeve napade na referendum o braku

> Vlada nakon osmogodišnjeg mandata ponovno predložila Višnju Ljubičić za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova – što znamo o njoj

Prijedlog UIO: Veća učinkovitost i manji troškovi

Udruga U ime obitelji (UIO) tijekom 2018. godine uputila Vladi prijedlog da se sva pojedinačna pravobraniteljstva spoje u jedno jedinstveno tijelo čime bi se smanjili njihovi troškovi od 25 milijuna kuna godišnje i povećala učinkovitost.

Prema prijedlogu UIO, koji je udruga već podnijela Vladi u 2017. i sukladno europskoj praksi prisutnoj u deset država članica EU, sva pojedinačna pravobraniteljstva (za djecu, za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom) spojila bi se u jedno tijelo Pučkog pravobranitelja te u istom opsegu nastavila svoje djelovanje kao specijalizirani pravobranitelji sa statusom zamjenika pučkog pravobranitelja.

Takvim bi se ustrojem, naglašava UIO, pojednostavio pristup građana pravobraniteljima, poboljšalo pružanje potpore te brže rješavalo probleme, a novac bi se koristio u interesu onih kojima je namijenjen – djece, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Kao primjer su uzeli Francusku koja je u 2011. spojila sva svoja pravobraniteljstva u jedno tijelo upravo s ciljem racionalizacije rada, kako bi se svi kojima se na bilo koji način krše prava mogli javiti na jednu adresu i dobiti jedinstven odgovor institucije pučkog pravobranitelja, s obzirom da su građani od više pravobraniteljskih institucija dobivali različite, katkad i oprečne odgovore.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u stručnoj analizi već 2003. predložila Hrvatskoj “da bi svaki novi pučki pravobranitelj (za djecu, za ravnopravnost, spolova, za osobe s invaliditetom) trebao činiti specijaliziranu jedinicu unutar Ureda pučkog pravobranitelja, umjesto da bude odvojena institucija”, upravo zbog racionalizacije troškova i učinkovitosti rada.

U skladu s tim preporukama UIO je predlagala Vladi smanjenje mandata pučkog pravobranitelja s osam na četiri godine. Naime, OESS također napominje kako “su imenovanja u trajanju od osam godina preduga u usporedbi s imenovanjima od četiri ili pet godina, koja su uobičajenija kod pučkih pravobranitelja u drugim zemljama.”

Plenković podržao ženu koja je podržavala napade SDP-ovog Zorana Milanovića na referendum o braku

HDZ-ov predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković predložio je Višnju Ljubičić, ženu koja je podržavala napade SDP-ovog Zorana Milanovića na referendum o braku.

Vijest da je prošla saborski Odbor, znači da je Plenković predložio za još osam godina osobu koja je podržavala Milanovićeve napade na referendum o braku koji je HDZ tada podržavao, te nezakonite i pravno netočne tvrdnje Zorana Milanovića i njegove stranke SDP-a.

“Uđe li brak muškarca i žene u Ustav, bit će to diskriminacija”, tvrdila je 2013. Višnja Ljubičić, zaključujući da je “referendumsko pitanje protuustavno jer dovodi u nepovoljan položaj izvanbračne i istospolne zajednice”.

>Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

>Plenkovićeva Vlada potiho uvodi rodnu ideologiju: Iz školskih svjedodžbi izbačena oznaka spola i imena roditelja!

>Udruga U ime obitelji zatražila hitno djelovanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zbog slučaja Tončike Lalovac

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr