(VIDEO) Plenković za još jedan mandat pravobraniteljice predlaže ženu koja je podržavala Milanovićeve napade na referendum o braku

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova u srijedu se suglasio s Vladinom prijedlogom da se Višnju Ljubičić imenuje na drugi, osmogodišnji mandat pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. HDZ-ov predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković predlaže Višnju Ljubičić, ženu koja je podržavala napade SDP-ovog Zorana Milanovića na referendum o braku.

Silvano Hrelja (HSU) prigovorio je što izbor ‘vodi’ Vlada. O prijedlogu Odbora svoje mišljenje još treba dati Hrvatski sabor, koji bi o novoj pravobraniteljici mogao glasovati već u petak.

“Ljubičić je u javnosti poznata u zaštiti ljudskih prava, kvalitetno je obavljala svoj rad”, ustvrdila je na sjednici odbora Marija Pletikosa, nekadašnja HDZ-ova gradska vijećnica u Zadru, danas državna tajnica u Ministarstvu demografije koje je odradilo formalnu stranu natječaja za pravobraniteljicu.

Nagrada za promociju Istanbulske konvencije?

Kao što su od Istanbulske konvencije korist ostvarile suradnice Andreja Plenkovića kojima je ratifikacija Istanbulske bila uvjet za konkuriranje za odlično plaćena radna mjesta u Vijeću Europe i Europskoj komisiji, izgledno je bit će još jedna zagovornica Istanbulske konvencije nagrađena – još jednim dugogodišnjim mandatom.

Vijest da je prošla saborski Odbor, znači da je Plenković predložio za još osam godina osobu koja je podržavala Milanovićeve napade na referendum o braku koji je HDZ tada podržavao, te nezakonite i pravno netočne tvrdnje Zorana Milanovića i njegove stranke SDP-a.

Višnja Ljubičić u svojem izvješću za 2017., pozvala je na ratifikaciju kontroverzne Istanbulske konvencije.

Iznimno je važno ratificirati konvenciju jer je svi pokazatelji govore kako je za tretiranje obiteljskog nasilja nužna prevencija, sankcioniranje i davanje jasne poruke da je to društveno neprihvatljivo ponašanje”, tvrdila je Ljubičić u medijskim istupima.

Višnja Ljubičić poznata po progonu neistomišljenika

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poznata je po ‘progonu’ onih koji ne dijele njene ideološke stavove ili obmanjivala javnost vlastitom istinom.

Udruga U ime obitelji početkom svibnja 2016. svim članovima Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora poslala je prijedlog za odbacivanje Izvješća o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić koja tu dužnost obnaša od 2011. godine.

Plenković raspisao Javni poziv za pravobranitelja – pravopisno pogrješan, ali jezično usklađen s rodnom ideologijom

Vlada Andreja Plenkovića raspisala je Javni poziv za “pravobranitelja/icu” za ravnopravnost spolova. Poziv je tako djelomično jezično usklađen s rodnom ideologijom, jer se u tekstovima normativno-pravne naravi administrativnoga (ili službeno-poslovnoga) stila hrvatskoga jezika imenice uobičajeno rabe u obliku muškoga roda.

Plenkovićeva Vlada, koja je Hrvatskoj unatoč masovnim prosvjedima nametnula i Istanbulsku konvenciju kojom se promiče rodna ideologija, ovim je pozivom na neki način ispunila želju sadašnje pravobraniteljice dipl. iur. Višnje Ljubičić, koja je tražila nasilno mijenjanje hrvatskog jezika, kako bi se omogućio eksperiment Plenkovićeve ministrice Blaženke Divjak koji je u skladu s rodnom ideologijom Istanbulske konvencije.

> Istanbulska konvencija kao odskočna daska za Plenkovića i njegove suradnike – sjećate li se kako su je gorljivo zagovarali?

> Pupovac, pravobraniteljica i SDP lobiraju za Istanbulsku konvenciju

> Pravobraniteljica Ljubičić koja zagovara rodnu ideologiju – manipulira činjenicama o Istanbulskoj konvenciji

> Iako istraživanja dokazuju da nije isto podižu li djecu homoseksualci ili muškarac i žena – pravobraniteljice traže da se omogući udomljavanje istospolnim parovima

> Plenkovićeva Vlada potiho uvodi rodnu ideologiju: Iz školskih svjedodžbi izbačena oznaka spola i imena roditelja!

> Udruga U ime obitelji zatražila hitno djelovanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zbog slučaja Tončike Lalovac

Osmogodišnji mandat Višnje Ljubičić istječe koncem listopada.

Pravobranitelja imenuje i razrješava Hrvatski sabor na Vladin prijedlog, imenuje je na vrijeme od osam godina i može biti ponovno imenovan.

Pravobranitelj bi trebao djelovati neovisno i samostalno, pratiti provođenje Zakona o ravnopravnosti spolova i drugih propisa koji se tiču te ravnopravnosti. Najmanje jednom godišnje izvješćuje Sabor o svom radu i uočenim pojavama.

Uz to, razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve diskriminacije prema pojedincima ili skupinama koju su počinila tijela državne uprave, lokalne uprave i druga tijela s javnim ovlastima, zaposleni u tim tijelima i druge pravne i fizičke osobe. U obavljanju poslova iz svoga djelokruga pravobranitelj je ovlašten upozoravati, predlagati i davati preporuke.

Čije interese štiti sadašnja pravobraniteljica?

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poznata je po ‘progonu’ onih koji ne dijele njene ideološke stavove ili je obmanjivala javnost vlastitom istinom.

Lani je tražila da se pravo udomljavanja proširi, među ostalim, i na istospolne partnere. U dopisu bivšoj ministrici Nadi Murganić tvrdila je da isključivanje životnih i neformalnih životnih partnera iz definicije obitelji nije u skladu s načelom ravnopravnosti spolova.

> Dr. sc. Artur Bagdasarov: Rodna diskriminacija ili bitka za ravnopravnost spolova uz pomoć jezika

> Dr. sc. Artur Bagdasarov: Zaglupljujizam iliti feminizam u jezičnoj korektnosti u zakonskim tekstovima

> 8 činjenica koje trebate znati: Kako rodna ideologija šteti djeci?

> Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

 

Udruga u ime obitelji predložila odbacivanje Izvješća o radu pravobraniteljice

Udruga U ime obitelji 2016. svim članovima Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora poslala je prijedlog za odbacivanje Izvješća o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić koja tu dužnost obnaša od 2011. godine.

Višnja Ljubičić poznata je i po kontroverznim nastupima tijekom izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma o braku gdje je, izlazeći izvan svojih ovlasti, zauzela poziciju protiv ustavne zaštite braka, podržavajući Milanovićevu Kukuriku vlast i njoj bliske nevladine udruge.

Uđe li brak muškarca i žene u Ustav, bit će to diskriminacija”, tvrdila je 2013. Višnja Ljubičić, zaključujući da je “referendumsko pitanje protuustavno jer dovodi u nepovoljan položaj izvanbračne i istospolne zajednice”.

Tvrdila da je sporni zdravstveni odgoj u skladu s Ustavom i međunarodnom praksom

Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić iznijela je niz kontroverznih tvrdnji u svojim izvješćima poput one – da je činjenica da “život djeteta” počinje od trenutka oplodnje jajne stanice – dezinformacija, utemeljena na religijskoj dogmi.

Višnja Ljubičić na tom je mjestu naslijedila 13. listopada 2011. Gordanu Lukač Koritnik, a za pravobraniteljicu ju je predložila HDZ-ova vlada na čijem je čelu bila Jadranka Kosor.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić javno je 2012. osudila prof. dr. Ivana Poljakovića tvrdeći da sveučilišni profesor “zagovara kršenje zakona i nepriznavanje vrednota” zaštićenih propisima. Nakon te njezine javne osude, hajke koja se podigla na profesora Ivana Poljakovića, koji je bio i suspendiran sa Zadarskogog sveučilišta, protiv njega je udruga za ljudska prava ‘Socius’ podigla zahtjev da se profesora kazni s 30.000 kuna temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, zabrani mu se javno djelovanje za procesa te presuda objavi gdje oni žele. Međutim Županijski sud u Zagrebu presudio je da je dopušteno reći “Homoseksualnost je bolest” u kontekstu političke tribine kako je to u studenome 2012. u organizaciji Hrasta rekao prof. dr. Ivan Poljaković. Zaštitivši jedno od temeljnih ljudskih prava, sudac je obrazložio: “Sloboda izražavanja znači pravo svakog pojedinca reći što misli i u što vjeruje da je istina, to je pravo biti sam u mišljenju i to je pravo biti u krivu.”

Poduprla je pravobraniteljica Ljubičić i sporni četvrti modul (spolno-rodna ravnopravnost) zdravstvenog odgoja tvrdeći da je kvalitetan i značajan te da “nijedan dio Kurikula zdravstvenog odgoja po pitanju spolne i rodne ravnopravnosti nije u suprotnosti s ustavno-pravnim poretkom RH”, a nekoliko mjeseci kasnije Ustavni sud ukinuo je cijeli Kurikul zdravstvenog odgoja koji je stupio na snagu u veljači 2013., jer se “ustavnopravno sporne točke” odnose na cijeli dokument.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zabranila bi pravo na iznošenje svog stava o pobačaju

Godine 2015. zlorabila je Ljubičić svoj položaj pravobraniteljice protiv vjernika s namjerom onemogućavanja molitvene pro-life inicijative “40 dana za život”, a predložila je i zanimljivo ograničenje. Pravobraniteljica je predložila da svoj stav o pobačaju ne smiju iznositi udruge civilnog društva, jer nisu vjerske zajednice. Pri tom je ovo zanimljivo ograničenje predložila za udruge koje se protive pobačaju, ali ne i za udruge koje promiču pobačaj!

U izvješću o radu za 2014. pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić proziva udrugu Betlehem i internetski portal “Klinika za pobačaje” (www.klinikazapobacaje.com), koji se bave zaštitom trudnica.

Pozvala je Ministarstvo uprave i Ministarstvo zdravstva da “u okviru svojih nadležnosti poduzmu odlučne i žurne radnje kojima bi se spriječilo daljnje protuzakonito djelovanje organizacija civilnog društva u području reproduktivnog zdravlja žena”.

Takvim izvješćem pravobraniteljica Ljubičić udrugu Betlehem i internetski portal “Klinika za pobačaje” stavila je u nepovoljan položaj zbog izražavanja vlastitog moralnog stava što podliježe sankcijama prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije čl. 1 st. 2., a zajednica aktivnih građana citizengo.org pozvao je građane na potpisivanje peticije za odbacivanje tog ideološkog izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Sama pravobraniteljica tu peticiju građana protiv njezinog pokušaja cenzure nazvala je hajkom i javnim linčom.

> U ime obitelji: Pravobraniteljica Ljubičić protivi se djelomičnom radnom vremenu i tako diskriminira žene

> Hrvatski mediji uništavanje plakata s porukama za život smatraju “uređivanjem”, a pravobraniteljica poziva DORH da utvrdi je li kampanja govor mržnje!

> Braniteljice ženskih prava ne vide ništa sporno u seksističkim napadima na Kolindu Grabar Kitarović

> Evo koja četiri zastupnika su jedina iz svojih stranaka glasovala ‘za’ izvješće pravobraniteljice Ljubičić

U žaru pojašnjavanja zašto njezin pokušaj zabrane javnog iznošenja stava o pobačaju nije hajka, a potpisivanje peticije protiv takvog njezinog, protuustavnog ponašanja, jest – pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nazvala je islamsku zajednicu u Hrvatskoj “crkvom” te preuzela ulogu tumača nauka Katoličke Crkve: „Takve rigidne stavove i neistinite informacije (misleći na portal www.klinikazapobacaje.hr) ne možemo naći niti u udžbenicima koje smo analizirali u vjeronaučnim sadržajima katoličke, pravoslavne ili muslimanske crkve. Oni izlaze iz okvira nauka Crkve i na jedan način dovode u zabludu svojim nedopuštenim oglašavanjem i lažnim predstavljanjem, svojim zavaravajućim, prikrivenim i prijevarnim oglašavanjem u stvari dovode u zabludu ili će dovesti u zabludu osobu koja traži informaciju vezanu uz provođenje legaliziranog induciranog pobačaja.“

Pravobraniteljica je također propustila osuditi Ranka Ostojića, bivšeg SDP-ovog ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Milanovićeve vlade zbog javnog vrijeđanja gđe Anice Kovač. Udruga U ime obitelji prijavila je Ostojića zbog diskriminacije na osnovi spola pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

U izvješću Saboru uglavnom je hvalila samu sebe:

“Možemo reći da imamo dobar zakonodavni okvir i nacionalne mehanizme, međutim još uvijek treba raditi na promjeni percepcije društvene svijesti, udžbenika, odgojno-obrazovnog sustava, kao i edukaciji mladih i stručnih ljudi”, ustvrdila je Ljubičić prilikom predstavljanja evaluacijskog izvješća o radu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u razdoblju od 2003. do 2013.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.