Hrvatska pošta Mostar izdala marku u povodu Europskog dana zaštite podataka

Foto: HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Europskog dana zaštite osobnih podataka. Ovaj dan, koji je proglasio Odbor ministara Vijeća Europe, prvi put obilježen je 2007. godine. Prvi i osnovni cilj bio je upoznati europske građane s razlozima i načinima prikupljanja i obrade osobnih podataka, te s njihovim pravima i obvezama.

U zemljama Europske unije na snazi je Opća uredba o zaštiti osobnih podataka, a prema njoj osobni podatak je bilo koja informacija koja osobu može identificirati. Regulativa se odnosi i na sve zemlje izvan Europske unije koje koriste podatke europskih građana ili im prodaju robu ili usluge. Ovom uredbom građanima je omogućen jednostavniji pristup njihovim podacima te mogućnost informiranja o tome na koji način i u koju svrhu se ti podatci obrađuju.

Foto: HP Mostar

Uvodi se i „pravo na zaborav”, odnosno mogućnost da ispitanik zatraži od poduzeća i organizacija brisanje svojih podataka, uz uvjet da ne postoje zakoniti razlozi za njihovo zadržavanje. Posebna skupina su djeca i mladi koji su prepoznati kao osobito ranjiva
skupina jer često nisu svjesni opasnosti kojima se izlažu prilikom neopreznog upravljanja svojim osobnim podacima.

Autor marke je Marin Musa, a izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr