Izetbegović potvrdio pokretanje revizije presude protiv Srbije zbog genocida u Srebrenici

Foto: fah

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je u petak kako će pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) biti pokrenut postupak revizije presude iz 2007. po tužbi kojom je BiH teretila bivšu SR Jugoslaviju odnosno današnju Srbiju za agresiju i genocid.

“Narednog tjedna bit će predan zahtjev za reviziju (presude) u Den Haagu”, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu prekinuvši tako višednevna nagađanja koja su dovela do velikih političkih napetosti u BiH.

On je to izjavio nakon sastanka s pedesetak političara, predstavnika bonjačkih nevladinih udruga, sveučilišnih profesora, pravnih stručnjaka i drugih osoba iz javnog života na kojemu su razmatrani argumenti za pokretanje postupka revizije presude kojom je ICJ 2007. potvrdio kao je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima ali je utvrdio i kako vlasti tadašnje SR Jugoslavije nisu bile izravno uključene u planiranje i provedbu tog zločina.

Svi sudionici sastanka, ustvrdio je Iztebegović, poduprli su pokretenje revizije presude.

Kazao je kako je “četvorka iznimnih pravnih stručnjaka” sačinila priziv temeljen na dokazima kojima je  moguće utvrditi da genocid nije počinjen samo u Srebrenici nego diljem BiH te kako je u svemu tome “itekako sudjelovao režim Slobodana Miloševića”.

Kako je pojasnio, mozaik kojim bi se to trebalo dokazati sklapao se dugo a krunski kamenčići, kako je istaknuo, pojavili su se u procesu pred Međunarodnim kaznenim za bivšu Jugoslaviju (ICTY) vođenom protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića okončanom nedavno.

Prema pravilima statuta ICJ-a posupak revizije neke presude moguć je pod uvjetom otkrivanja novih dokaza bitnih za tužbu i to najkasnije šest mjeseci nakon njihova otkrića.

Izetbegović nije želio govoriti detaljnije o navodima iz pripremljenog priziva no konstatirao je kako sudcima ICJ-a treba dokazati da je na tisuće vojnika iz Srbije sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu u BiH i da je Beograd to financirao velikim novčanim iznosima.

Izetbegović tvrdi kako je i dalje na snazi punomoć za zastupanje BiH pred ICJ-em koju je 2002. dobio Sakib Softić.

Izetbegović je odbio sve prigovore na pokretanje postupka revizije koji dolaze iz Republike Srpske ali i Srbije dodajući kako je riječ o političkim a ne pravnim argumentima.

“Zanima nas proces pomirenja baziran na činjenicama”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje što ukoliko se BiH zbog ovoga suoči s novom političkom krizom Izetbegović je odgovorio kako od toga ne treba strahovati.

“Bit će krize ali ne onakve kakvom nam se prijeti”, kazao je ističući kako zahtjev za reviziju nikome ne oduzima nikakvo pravo a o metanje revizije presude bilo bi oduzimanje prava na istinu koju trebaju utvrditi nepristrani međunarodni suci.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina