Kovač: Hrvatska će brzo ratificirati sporazum o ulasku Crne Gore u NATO

foto HINA / MVEP / mm

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač izjavio je u petak u Podgorici, nakon razgovora sa svojim domaćinom, crnogorskim ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem, kako je Hrvatskoj stalo do toga da Crna Gora napreduje na putu prema članstvu u Alijansi i dodao da će među prvima ratificirati njen ulazak u NATO, što će u svakom slučaju, kako je kazao, doprinijeti jačanju stabilnosti i sigurnosti na prostoru jugoistočne Europe.

„To je važno za Crnu Goru, ali i za susjedne države, jer bez sigurnosti i stabilnosti nema održivog gospodarskog i društvenog napretka, to je preduvjet“, naveo je Kovač i dodao da Crna Gora može računati na potporu Hrvatske na putu ka EU.

„Želimo nastaviti razvijati s Crnom Gorom gospodarske odnose, kao i nastavak razgovora o Jadransko-jonskoj autocesti, to je u interesu obje države i njihovih turističkih industrija“, pojasnio je Kovač.

Bez obzira na još neriješeno pitanje Prevlake bilateralni odnosi mogu, kako smatra Kovač, služiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa.
„To što još nismo utvrdili granicu nije ništa neobično, ima dosta država na svijetu koje nisu utvrdile svoje granice, ali normalno koegzistiraju, kohabitiraju što je slučaj i Hrvatske i Crne Gore“, kazao je Kovač.

On je najavio da će uskoro imati bilateralne političke konzultacije i u okviru njih će biti riječi i o tome.
„Pokušat ćemo utvrditi granicu bilaterno, razgovorima, pregovorima, dogovorima, ako ne uspijemo, naći ćemo rješenja na međunarodnim instancama. Najvažnije je da imamo dobru volju da u interesu građana rješavamo probleme, a da građani ne trpe zbog neutvrđenosti granice“, objasnio je Kovač.

Crnogorski minister vanjskih poslova Igor Lukšić je kazao da se sa svojim kolegom Kovačem suglasio da je važno da o pitanju razgraničenja razgovaraju otvoreno, konstruktivno i u prijateljskoj atmosferi, dodajući da će ono što bude najpragmatičnije obje strane biti spremne prihvatiti.
„Ako možemo to pitanje riješiti kroz bilateralni vid komunikacije, sjajno, ukoliko stavovi budu nedovoljno podudarni, dogovorit ćemo se na koji način da se to pokrene na međunarodnim instancama“, poručio je Lukšić.

Prema njegovim riječima, to ne treba opterećivati dvije države, već ih motivirati da odnosi budu što konstruktivniji.
Lukšić je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je naveo, snažne podrške Hrvatske koju ona daje Crnoj Gori na njenom europskom i euroatlanskom putu, kao i činjenicom da je ministar Kovač posjetio Crnu Goru već u prvim tjednima svog stupanja na dužnost, što pokazuje, kako je istaknuo, odnos prema politici dobrosusjedstva i zainteresiranost da se takvi odnosi i dalje unapređuju.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač, na upit novinara koliko su sigurna istraživanja ugljikovodika u podmorju u Hrvatskoj, rekao da hrvatska vlada vodi računa o zaštiti okoliša i da je to visoko na listi hrvatskih prioriteta.

“Što se tiče istraživanja ugljikovodika, to je trenutačno ad acta, jer su se mogući investitori povukli“, precizirao je Kovač.
Hrvatski šef diplomacije nalazi se u petak u jednodnevnom posjetu Crnoj Gori tijekom kojeg je predviđen susret s najvišim crnogorskim dužnosnicima kao i s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji.

Kovač: Ima prostora za još bolje odnose Hrvatske i Crne Gore

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač ocijenio je, u razgovoru s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem u petak u Podgorici, kako je Crna Gora dobar primjer uspješnih integracijskih procesa i ponovio da će je Hrvatska nastaviti podupirati na putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU) i NATO-u te da ima prostora za unapređivanje bilateralne suradnje.

Crnogorski predsjednik ocijenio je prilikom susreta kako je ta potpora Hrvatske za Crnu Goru važna te da je uvjeren da će biti nastavljena, navodi se u priopćenju iz ureda crnogorskog predsjednika.

„Bilateralni odnosi s Hrvatskom su sadržajni i intenzivni“, ocijenio je Vujanović ističući vrijednost zajedničkih projekata u području prometne i energetske infrastrukture.
Hrvatski šef diplomacije ocijenio je da postoji prostor za unapređenje bilateralnih odnosa, ali mu se trebaju posvetiti obje države.

Crnogorski predsjednik je ukazao na osobit značaj manjina koje su, kako je rekao „snažan most suradnje dvije države“.

Kovač je u izjavi za crnogorske medije rekao da odnosi Crne Gore prema hrvatskoj manjini i obrnuto mogu poslužiti kao primjer svima ne samo u regiji, već i šire.
Za podgorički dnevnik “Pobjeda” Kovač je uoči posjeta istaknuo da “nova hrvatska vlada želi sa svim svojim susjedima kvalitetne odnose, puno bolje nego što ih je zatekla”.

“Uvjeren sam da će naša vlada donijeti Hrvatskoj novu političku kulturu i potrebne strukturne promjene, kako na unutrašnjem tako i na vanjskom planu. Hrvatskoj je vrlo važno imati stabilno i demokratsko susjedstvo. Zato podržavamo skoro priključenje Crne Gore NATO-savezu, a potom i zajedničkoj europskoj obitelji”, izjavio je Kovač.

Hrvatski ministar vanjskih poslova razgovarao je tijekom jednodnevnog posjeta Crnoj Gori s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem te se potom susreo i s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Ministar Kovač će se tijekom poslijepodneva u Kotoru i Donjoj Lastvi sastati i s predstavnicima Hrvatskog građanskog društva i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah