Levčenko: opasna ideja stvaranja Velike Rusije, kao Hitlerova ili Miloševićeva politika

„Službeni stav Ukrajine je da je ovaj takozvani referendum potpuno nelegitiman jer Krim prema Ustavu ne može donositi pravne odluke o provođenju referenduma, a kamoli grad Sevastopolj kao dio teritorija Ukrajine“, rekao je na današnjoj konferenciji veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj i BiH Oleksandr Levčenko.

Dodao je kako Ukrajina ne priznaje ni referendum ni njegove rezultate te da su takvog mišljenja i važni međunarodni politički igrači.

„Prvo je rečeno da će referendum biti u svibnju pa su pomicali datume, da bi na kraju bio određen 16. ožujka. Službena Moskva se neki dan oglasila i praktički podržala pripojenje i prije nego je referendum održan, što znači da su rezultati unaprijed poznati“, precizirao je Levčenko.

„Pozivaju se na slučaj Kosova i uvlače nas u to, a ni Rusija ni Ukrajina nisu priznale Kosovo, stoga taj primjer ne može biti uporište“, rekao je Levčenko te dodao kako za referendum ne postoji registar birača te da je uopće neshvatljivo kako to misle provesti i računati.

Osvrnuo se i na zakon koji je donijela Duma, a po kojem se svaka teritorijalna jedinica u kojoj ljudi govore ruski jezik može se odvojiti u pravnom okviru.

„To je opasan zakon prema kojem se jednostavno mogu obratiti službenoj Moskvi koja onda to razmotri na parlamentarnoj razini i ovaj tako se dozvoljava priključenje novih teritorija. To je ideja stvaranja Velike Rusije što je isto kao i stvaranje Velike Njemačke tridesetih i Miloševićeva politika devedesetih“, naglasio je Levčenko.

Levčenko je pojasnio kako to znači mogućnost vojne invazija na Moldovu, Estoniju, Latviju, Bjelorusiju i Kazahstan u slučaju da neka grupacija poput županije ili čak sela zatraže ovakvu vrstu potpore od Moskve.

„ Ovo je otvaranje Pandorine kutije i ako se glas svijeta ne čuje do Moskve, doći će do posljedica za čitav pravni poredak. To je početak nove političke invazije kojoj se neće moći stati na kraj“, istaknuo je veleposlanik.

„Tamo vlada euforija jer se Putin predstavlja kao Mesija koji će spasiti narod od nacista, fašista i svega ostalog. Ukrajinci su dali najveći doprinos borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Izgubili smo najveći broj ljudi“, rekao je Levčenko.

„Govori da se brani ruski jezik, a na Krimu je 90 posto škola, sveučilišta, kazališta na ruskome. Postoji i drugo stanovništvo. Ne može imati 100 posto!“ istaknuo je Levčenko.

Osvrnuo se i na srbijansku potporu Rusiji:“ Zapamtite, Ukrajina nije tako daleko. Već su na Krimu četnici koji su došli na poziv Kozaka“.

Rekao je kako je Ukrajina do sada pazila da ne napravi ništa što će se protumačiti kao agresivnost, ali da sada vide gdje sve vodi.

Na upit narod.hr-a smatra li da se radi o planiranom pohodu, rekao je da ne zna, ali da brzina i slijed događaja govori o postojanju plana te kako vjeruje da se iskoristila nestabilna politička situacija u Ukrajini.

Dodao je kako se stvara nacionalna garda Ukrajine sa 20 000 opremljenih i spremnih vojnika, ali da se prvenstveno nadaju potpori svjetske političke scene i opće javnosti kako bi se izbjegao ratni pohod Rusije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr