Ministar Medved u Sarajevu o pravima bivših pripadnika HVO-a

Foto: Fah

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved sastao se u petak u Sarajevu s predsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Marinkom Čavarom a razgovarali su o mjerama koje se poduzimaju kako se se osigurala provedba zakonskih prava koja pripadaju i bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), priopćeno je iz Čavarinog ureda.

Ministar Medved u Sarajevu je boravio kako bi sudjelovao na zajedničkoj sjednici vlada Hrvatske i BiH a u odvojenom susretu s predsjednikom Federacije BiH izvjestio ga je o sadržaju odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koje osim definiranja prava pripadnika oružanih snaga Hrvatske trajno zaštićuju i stečena prava stradalnika rata koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji.

Ovaj zakon tako predviđa rješavanje statusa smrtno stradalih pripadnika HVO-a čije obitelji nisu ostvarile zakonom zajamčena prava te predviđa mogućnost uvođenja dodatnih prava koja nisu sadržana u sadašnjem zakonu niti u Ugovoru o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji.

Ministar Medved je rekao Čavari da su članove Vijeća ministara BiH na zajedničkoj sjednici s vladom Hrvatske upoznali s potrebom skore izmjene i dopune postojećeg međudržavnog ugovora kojim bi se osigurala provedba zakona, te potrebom da vlasti Federacije BiH uspostave tijelo za vezu, radi lakše provedbe tog dogovora i razmjene podataka nužnih za provedbu zakona.

Čavara je zahvalio na svemu što su Hrvatska i resorno ministarstvo hrvatske vlade učinili na planu pomoći braniteljima HVO-a, a posebno ministru Medvedu za kojega je u priopćenju ocijenjeno kako nesebično pomaže u rješavanju svih braniteljskih problema.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs