Mlada Britanka zažalila zbog ‘promjene spola’ pa izborila važnu sudsku pobjedu za tisuće tinejdžera

Foto: Thinkstock

Keira Bell, djevojka koja danas ima 23 godine ostvarila je važnu sudsku pobjedu koja bi mogla spasiti tisuće engleske djece od neodgovornosti zdravstvenog sustava. Ova je mlada aktivistkinja tužila Tavistock centar koji ju je sa 16 godina podvrgnuo takozvanoj “medicinskoj tranziciji spola” i pobijedila.

Podsjetimo, Visoki sud u Velikoj Britaniji presudio je da djeca mlađa od 16 godina koja razmišljaju o promjeni spola vjerojatno neće biti dovoljno zrela, kako bi dala informirani pristanak za propisivanje lijekova koji blokiraju pubertet. Čak i u slučajevima koji uključuju tinejdžere mlađe od 18 godina, liječnici će se možda trebati obratiti sudovima radi odobrenja medicinske intervencije, odlučila su tri viša suca u tužbi pokrenutoj protiv Tavistocka i NHS-a, koji vode glavnu britansku službu za takozvani “razvoj rodnog identiteta djece”.

No, iako pobjeda daje razlog za zadovoljstvo, Keirina životna priča prilično je nevesela, napisao je Michael Cook za Mercator.net. Otac je napustio obitelj dok je ona još uvijek bila dijete, ostavivši nju i sestru na brigu majci koja je bila alkoholičarka.

Nesretna zbog svojeg života osjećala je da nešto nije uredu s njom. Prvo je na internetu počela pratiti lezbijske blogerice, a zatim je naišla na američke trans aktiviste na YouTubeu. „Pomislila sam – ‘To sam ja. Trebam to učiniti. Trebam učiniti medicinsku tranziciju kako bih se osjećala bolje i živjela svoj život kao što bih trebala“, ispričala je Keira.

Otkriva da je nakon samo tri jednosatna razgovora u Institutu Tavistock, kojem se obratila kako bi izvršila takozvanu “tranziciju”, dobila blokatore puberteta, a nakon godinu dana propisano joj je uzimanje testosterona. Dodatne dvije godine su prošle do trenutka kada se podvrgnula mastektomiji kojom su joj uklonjene obje dojke. Ime je promijenila u ‘Quincy’, a u rodnom listu je po novome stajalo da je ‘muškarac’.

>Dječak koji se osjećao kao djevojčica požalio zbog hormonske terapije: Zapravo sam se osjećao ugodno u vlastitom tijelu

Ipak, njezino je zadovoljstvo vrlo brzo prešlo u ogorčenje nakon što je shvatila svoju pogrešku, odnosno pogrešku onih koji su na lagan način dopustili djevojci od 16 godina s teškom obiteljskom pozadinom da se podvrgne terapijama s nepovratnim posljedicama.

“Moji prijedlozi i tvrdnje koje sam iznosila o sebi trebali su biti preispitani”, ističe danas Keira. “Mislim da bi to učinilo znatnu razliku. Samo da su preispitali stvari koje sam govorila.”

Nezadovoljna postupanjem Instituta Tavistock, Keira je ga odlučila tužiti, a britanski Visoki sud presudio u njezinu korist.

Pobjeda ove mlade djevojke mogla bi imati utjecaja i na ostatak Britanije, pa i šire, posebice jer je broj tinejdžerica koji se u proteklih 10 godina obratio Tavistocku skočio 5000 posto. Mnoge od tih djevojaka pretrpjele su neplodnost, kirurško osakaćivanje i doživotnu ovisnost o lijekovima.

U presudi je također istaknuto da premda djeca mogu razumjeti što znači gubitak plodnosti, ona ne mogu razumjeti kako bi takvo što moglo utjecati na njihov kasniji život.

Iako presudom nije zabranjen tranzicijski tretman osoba mlađih od 16 godina, sud je sugerirao da bi liječnici prvo trebali tražiti sudski pristanak. Ohrabruje što je u presudi istaknuto kako je „iznimno malo vjerojatno“ da bi djeca mlađa od 14 godina mogla dati valjan pristanak na tretman, dok je „vrlo upitno“ može li to učiniti dijete od 14 ili 15 godina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/mercator.net