Mučenička crkva – u 2016. ubijeno četrnaest svećenika, devet redovnica i 90.000 kršćana

Foto: Thinkstock

Tijekom 2016. godine ubijeno je 28 katoličkih pastoralnih djelatnika, a već osmu godinu zaredom najviše ih je ubijeno u Americi – objavila je agencija Fides u izvješću na svršetku godine. Dramatično je pak porastao broj ubijenih redovnica, ubijeno ih je devet, duplo više dakle nego u 2015. godini.

Prema pisanju The Christian Posta, najveći broj ljudi ubijenih radi vjere su kršćani – širom svijeta zbog pripadnosti kršćanskoj veri ubijeno je preko 90.000 vjernika i sljedbenika Kristovih, prema prvim procjenama sociologa Massimo Itrovognea. To znači da je svakih šest minuta ubijen jedan Kristov svjedok.

Većina je ubijena u religijskim i etničkim sukobima u Africi kao Nigerija, Kongo, Sudan i drugdje (oko 70 posto), a ostalih 30 posto u terorističkim aktima, progonima vlasti ili napadima na kršćane diljem svijeta.
Taj broj je ipak manji nego 2015. kada je iznosio 105.000.

Ove je godinu ubijeno 14 svećenika, devet časnih sestara, jedan sjemeništarac i četiri laika. Dvanaest ih je ubijeno na američkom kontinentu, a jedan u Europi, točnije u Francuskoj, gdje su džihadisti ubili velečasnog Jacquesa Hamela dok je slavio svetu misu. Većina je pastoralnih djelatnika nastradala u pokušajima otmice ili krađe, u kontekstima zapuštenosti i siromaštva. Svećenici, redovnice i ubijeni laici su u tim kontekstima u ime Evanđelja odlučno osuđivali nepravdu i korupciju. Radili su s potrebitima, a neke su od njih ubili baš oni kojima su pomagali.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bitno.net