Na ukrajinskim izborima Zelenskij osvojio apsolutnu većinu: Narod direktno izabrao polovicu zastupnika s njegove liste, njih 120

Foto: Адміністрація Президента України / wikimedia commons

Stranka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u ponedjeljak je rekla da je na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju dobila apsolutnu većinu u parlamentu.

Stranka Volodimira Zelenskija “Sluga naroda”, nazvana po televizijskoj komediji u kojoj je Zelenskij glumio izmišljenog predsjednika i zahvaljući kojoj je naposlijetku došao na čelno mjesto države, osvojila je oko 40 posto glasova za listu stranaka.

Uz izravno izabrane kandidate čini se da je stranka dobila više od 240 zastupnika u parlamentu od 424 mjesta.

Voditelj kampanje Oleksandr Kornijenko je ukrajinskim državnim medijima rekao da očekuju 125 do 127 izravno izabranih zastupnika te još 121 ili 122 mjesta na temelju izbora liste stranaka.

Zelenskij je ubrzo nakon inauguracije objavio prijevremene izbore jer se našao suočen s parlamentom koji je podržavao prethodno čelništvo.

Komičar Zelenskij se predstavlja kao alternativa političkom establishmentu zahvaćenom korupcijom.

“Ovi izbori predstavljaju sveobuhvatno pomlađivanje ukrajinskog političkog sustava” s obzirom na to da predsjednikova stranka nema do sada aktivnih političara, ocijenio je za agenciju dpa Diyar Autal, politički stručnjak za Euraziju s Harvarda.

“To je prilika da se Ukrajina konačno oslobodi svojih oligarha koji su često potkopavali reformske planove”, ističe Autal.

Po središnjem izbornom povjerenstvu, nakon više od polovice prebrojanih glasova čini se da u parlament ulazi pet stranaka.

Daleko iza “Sluge naroda” na drugom je mjestu s 13 posto glasova na izborima za listu stranaka proruski savez Oporbena platforma Viktroa Medvedčuka kojega su uoči izbora hvalili i ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev.

Na trećem je mjestu stranka prethodnog predsjednika Petra Porošenka,a četvrta je stranka bivše premijerke Julije Timošenko.

Kao peta, po preliminarnim rezultatima, izborni prag od pet posto prelazi stranka rock zvijezde Svjatoslava Vakarčuka “Glas”.

Zelenskij je u nedjelju rekao da ne namjerava formirati koaliciju ni s jednim od ranijih čelništava a, kako su pristizali rezultati izlaznih anketa, najavio je da će na razgovore o koaliciji pozvati Vakarčuka.

GI Narod odlučuje predlagala preferencijsko glasovanje bez cenzusa

Podsjetimo, u Hrvatskoj je građanska inicijativa Narod odlučuje 2018. godine prikupila preko 400.000 potpisa za referendum o pravednijem izbornom sustavu, kojim bi se između ostaloga predložilo uvođenje tri preferencijska glasa bez cenzusa od 10 posto – kako bi se omogućio veći neposredan utjecaj birača na sastav Sabora i općenito osnažila participacija birača u rezultatima izbora.

Rezultat takve izmjene, dovela bi do toga da o tome tko ulazi u Sabor određuje broj glasova birača, a ne na koje je mjesto na listi predsjednik stranke stavio kandidata.

Po sadašnjem izbornom sustavu, birači mogu preferencijski birati samo jednog kandidata, a ti će se glasovi računati jedino ako je taj kandidat prikupio 10 posto od ukupnog broja glasova cijele liste.

Zanimljivo, cenzus od 10 posto svih glasova koje je dobila lista, spriječilo čak 38 kandidata na izborima 2015. te 30 kandidata na izborima 2016. godine da uđu u Sabor, usprkos tome što su dobili više preferencijskih glasova (nekad i po 10 puta više) od svojih kolega s liste koji su na koncu ušli u Sabor na temelju višeg rednog broja na listi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr