Novi trend: Zaposlenici koji rade od kuće ne žele se vratiti u urede

Foto: Depositphotos

Apple je u ponedjeljak, 7. lipnja, otvorio svoju godišnju Svjetsku konferenciju za razvojne programere (WWDC) i suočio se s oporbom vlastitih zaposlenika koji rade od kuće. U skladu s Appleovom ranijom najavom politike rada od kuće, dio zaposlenika nezadovoljan je planom vraćanja rada u urede, piše statista.com. Naime, Tim Cook zatražio je od zaposlenika da se od rujna vrate u urede. Srijedom i petkom nastavljali bi raditi od kuće, dok bi ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom trebali ponovno raditi u uredima, stoji u Cookovoj e-poruci koju objavljuje The Verge.

>Rad od kuće uništava vam leđa? Donosimo savjete i vježbe koje će vam olakšati bol!

>Negativna strana rada od kuće: ‘Izostanak kretanja može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje i dovesti do tromboze’

Foto: Statista.com

“Znam da nisam jedini kojem nedostaje šum aktivnosti, energije, kreativnosti i suradnje u našim osobnim susretima. U tom smislu svi smo doprinijeli izgradnji zajedništva”, pisao je Cook. Čini se, međutim, da neki zaposlenici nisu baš tako voljni vratiti se svojim opremljenim novim uredima kako pretpostavlja vodstvo tvrtke. U pismu Timu Cooku i izvršnim voditeljima grupa zaposlenika, okupljenih na kanalu “Slack” koji broji 2800 članova, osvrnula se na “rastuću zabrinutost u kolektivu”, a koja se odnosi na tvrtkin pristup radu od kuće, odnosno radu u uredu.

“Želimo raditi svoj posao nesputano”

“Tijekom prošle godine često smo imali dojam ne samo da nas se ne čuje, nego u nekim trenutcima i namjerno zanemaruje”, stoji u pismu. Zaposlenici kao glavni argument navode da su radom od kuće mnogi od njih napokon bili u mogućnosti obavljati “svoj životni poziv, nesputan izazovima koje neminovno nameću dnevne poslovne migracije i putovanja u urede.”

>Ministarstvo kreće u regulaciju rada od kuće: Evo što bi poslodavci trebali osigurati radnicima

>Pozitivne strane rada od kuće: Omogućavanjem rada na daljinu može se potaknuti ljude na život u manjim gradovima i selima

>Kako organizirati rad od kuće s djecom?

Ovakav pristup zaposlenika posebno je zanimljiv ako imamo u vidu da je Apple tek preselio na novu lokaciju vrijednu više milijardi dolara, gdje bi mnogi ljudi rado radili. Čini se da je to dio šireg trenda koji se pojavio tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Opaža se sve učestalija nevoljkost među radnicima da napuste rad od kuće nakon pandemije koronavirusa.

Tek 12% zaposlenika pristaje na Appleove uvjete

Prema anketi koju je provodio YouGov ranije ove godine, 80% Amerikanaca koji su započeli raditi od kuće tijekom pandemije, žele nastaviti obavljati bar polovinu radnog vremena na taj način nakon što pandemija završi. Dok bi 24% tih radnika voljelo raditi od kuće u punom radnom vremenu, 37% preferira model koji im ostavlja mogućnost povremenog odlaska u ured. Model koji predlaže Apple, tj. rad u uredu u većem dijelu radnog vremena s mogućnošću rada od kuće nekim danima, preferira tek 12% onih koji od prošle godine rade od kuće.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/statista.com