Obradović: moglo je biti jedino genocida nad Srbima

Voditelj srbijanskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Saša Obradović odbacio je u ponedjeljak optužbe Hrvatske da je Srbija izvršila genocid nad Hrvatima i ustvrdio da, ako ga je i bilo, onda se jedino može govoriti o genocidu nad Srbima u ratu 1990-tih u “Oluji”.

Nakon što je hrvatska strana sucima ICJ-a obrazložila tužbu podnesenu 1999., Obradović je rekao da je to bio “recital” o srbijanskom nacionalizmu i JNA, a da o genocidu nije rečeno ništa.

“Ne vjerujem da ćemo o genocidu ni čuti jer ga u Hrvatskoj, prema hrvatskom narodu nije bilo. Ako je bilo genocida, on je izvršen prema Srbima tijekom operacije Oluja”, rekao je Obradović novinarima.

Suđenje koje je u ponedjeljak počelo pred ICJ-em nazvao je “povijesnom ironijom” s obzirom na stradanja Srba u NDH.

“Srpski narod u NDH doživio je genocid poznat svima… da bi u vrijeme bombardiranja NATO-a, kada je Srbija dosegla najslabiji položaj u povijesti, Tuđman podnio tužbu da je srpski narod izvršio genocid tijekom oružanog sukoba u Hrvatskoj”, rekao je Obradović.

“I to predsjednik Hrvatske koji je bio vođa separatizma, koji je uništio Jugoslaviju i izjavio da Srbi iz Hrvatske trebaju nestati. I nestali su, danas ih je trećina u odnosu na 1991. i četiri puta manje nego 1931.”, istaknuo je član srbijanskog pravnog tima.

Upitan zašto se poziva na NDH kada današnja Hrvatska nije pravna sljednica te kvislinške tvorevine, Obradović je rekao da ju spominje samo kao povijesni događaj, a da će se srbijanski tim u svom dijelu dokaznog postupka usredotočiti na dokazivanje genocida nad Srbima u Oluji u ljeto 1995.

Dodao je da Beograd, unatoč velikom broju srpskih žrtava u ratu u Hrvatskoj, nije želio spor pred ICJ-em, ali je on važan da bi se raščistilo s prošlošću.

“Naravno da bi se trebali okrenuti budućnosti, ali ako se tako gleda onda nijedan sud ne bi trebao postojati. Svako kazneno djelo je rasprava s prošlošću, prošlost se mora raspraviti da bi se krenulo dalje”, zaključio je Obradović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: narod.hr