Parlament Federacije BiH protiv uvođenja pričuvne policije u tzv. ‘Republici Srpskoj’: ‘Cilj im je formirati svoje oružane snage’

epa07271498 Srpska Republika Police forces members march during a parade to mark the 27th anniversary of the Republika Srpska, a legal entity of Bosnia and Herzegovina, in Banja Luka, northern Bosnia and Herzegovina, 09 January 2019. Bosnian Serbs celebrated the 27th anniversary of the entity's Serbian republic statehood day. EPA/VLADIMIR STOJAKOVIC

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je donio zaključak po kojemu je nužno poduzeti mjere kojima bi se spriječilo vlasti Republike Srpske u nakani da uspostave pričuvni sastav svoje policije, a ukoliko to ne bi dalo rezultate i drugi bi entitet morao odgovoriti na prikladan način.

Na posebnoj sjednici posvećenoj sigurnosnom stanju u Federaciji BiH Zastupnički dom entitetskog parlamenta je, nakon višesatne rasprave, odlučio pozvati Visokog predstavnika međunarodne zajednice da intervenira i spriječi stupanje na snagu zakona o uvođenju pričuvne policije kojega je u formi nacrta već usvojio parlament RS.

“Ukoliko aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima RS-a ne budu obustavljene ili zaustavljene Federacija BiH će poduzeti odgovarajuće mjere na zaštiti sigurnosti svih građana”, jedan je od zaključaka.

Kako je nastala tzv. Republika Srpska – na čijoj je proslavi bio veleposlanik Republike Hrvatske?

Parlametarci su istodobno pozvali izvršnu vlast u Federaciji BiH da u međuvremenu poduzme sve potrebne mjere da bi se popunio redoviti sastav policijskih snaga na razini entiteta te u županijama.

Federacija BiH planira odgovoriti na planove tzv. ‘Republike Srpske’ za uvođenje pričuvne policije

Ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara pojasnio je kako u ovom trenutku policijskim strukturama na razini Federacije nedostaje 110 policajaca i to u posebnim postrojbama čija je zadaća borba protiv tetorizma i organiziranog kriminala.

Vlada RS je inicirala uvođenje pričuvnog sastava entitetske policije, koji je ukinut Daytonskim sporazumom, s obrazloženjem kako je to nužno zbog eskalacije migrantske krize, no to je objašnjenje za vlasti Federacije BiH ali i za Ured visokog predstavnika (OHR) bilo neuvjerljivo.

“Nisu razlog poplave ni migrantska kriza, nego je cilj da se u konačnici formiraju oružane snage (RS)”, izjavio je u utorak na sjednici Zastupničkog doma parlamenta FBiH zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Hamdija Abdić.

Mogućnost da i Federacija BiH uvede pričuvnu policiju i na taj način “parira” vlastima u RS-u naišla je na suzdržanost u HDZ-u BiH, čiji zastupnici na kraju nisu ni glasovali za zaključke usvojene u utorak zahvaljujući potpori zastupnika iz stranaka koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo.

Predsjednik kluba HDZ-ovih zastupnika Mladen Bošković izjavio je kako ta stranka, odnosno zastupnici koji djeluju u okviru koalicije Hrvatskog narodnog sabora (HNS), podupiru popunu i opremanje redovitog policijskog sastava u entitetu, no nisu spremni glasovati za odluku o uvođenju pričuvne policije jer to ne bi bio doprinos miru i stabilnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina