Predstavnik HNV u Srbiji kritizira nacrt zakona o nacionalnim savjetima

Foto: fah

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Darko Sarić Lukendić kritizirao je u ponedjeljak nacrt zakona o nacionanim savjetima o kojem je u tijeku javna rasprava smatrajući kako neke njegove odredbe ograničavaju mehanizme korištenja manjinskih prava.

“Ako se pogleda sam nacrt zakona, čini se kako je intencija zakonodavca bila da ograniči mehanizme u korištenju manjinskih prava, a ne da ih unaprijedi”, rekao je Sarić Lukendić za Hinu nakon okruglog stola o nacrtu zakona o nacionalnim savjetima održanog u Beogradu.

On upozorava na nekoliko odredbi kojima se protive ne samo predstavnici hrvatske zajednice, već i pripadnici drugih nacionalnih manjina.

“Primjerice, prema prezentiranom nacrtu, nespojivo je s članstvom u nacionalnom savjetu neke manjinske zajednice istodobno biti dužnosnik neke političke ili manjinske organizacije. Istodobno, takva vrsta ograničenja ne važi ni za jedno predstavničko tijelo – od državne i pokrajinske, preko lokalne, pa sve do mjesne razine”, objašnjava Sarić Lukendić.
On kaže kako nacrt zakona o nacionanim savjetima predviđa i da članovi izvršnog odbora nacionalnih savjeta istodobno moraju biti članovi nacionalnog savjeta manjinske zajednice, upozoravajući kako je takva odredba “posve suprotna uobičajenoj praksi u državama zapadne demokracije”, ali i u Srbiji.

Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a u Srbiji upozorava i na okolonost da su, po ponuđenom nacrtu zakona, kaznene odredbe isključivo predviđene za nacionalne savjete.
“Hrvatsko nacionalno vijeće je artikuliralo desetak primjedbi za koje, budu li prihvaćene, smatramao da če značajno unaprijediti predviđeni tekst zakona i donekle relativizirati brojne negativne trendove koji su u njemu viđeni”, rekao je Sarić Lukendić.

On je “osobno vrlo skeptičan”, ali se nada da će i primjedbe hrvatske zajednice i prijedlozi ostalih manjinskih zajednica biti uvaženi u procesu javnih rasprava.

“Veliko postignuće je da su svi savjeti nacionalnih manjina izradili svojevrsni tekst minimuma zajedničkih primjedbi. Premda u nekoliko detalja odstupaju od primjedbi HNV-a, ti prijedlozi nisu suprotni već kompatibilni. Time osnažujemo šanse da svaka od naših primjedbi bude pojedinačno usvojena”, rekao je Sarić Lukendić.

Srbijansko ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave provodi javnu raspravu o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina koja je započela 29. ožujka, a trajat će do 18. travnja 2018.

Izvor: Hina/ij