SAD odobrio Charlieju Gardu “stalno prebivalište”: Njegovo stanje je jedinstveno, ali to pitanje spaja i presijeca državne granice

Foto: Facebook

Predstavnik Arizone u Kongresu SAD-a, republikanac Trent Franks i predstavnik države Ohio republikanac Brad Wenstrup predstavili su prošli tjedan amandman kojim 11-mjesečni dječak Charlie Gard i njegovi roditelji Christopher Gard i Connie Yates dobivaju status ‘stalnog prebivališta’.

> I Trump podržao pravo roditelja da o svom trošku nastave liječiti svoje dijete

U njihovom priopćenju stoji: Borba za život Charlija Garda privukla je svjetsku pozornost. Njegovo stanje je jedinstveno, ali pitanje ljudskih prava spaja i presijeca državne granice. Bolnički centar u SAD-u ponudio je Charlieu eksperimentalno liječenje. Naš predložen zakon jamči Charliju i njegovoj obitelji zakonit i stalan status u SAD-u. Ovo eksperimentalno liječenje ne omogućava samo Charliju šansu za život već i priliku da Charlie bude pozitivan primjer i drugima koji boluju od iste bolesti.

Konačno, ovaj slučaj govori o malenom dječaku i njegovim roditeljima koji se bore za njegov život svime što je u njihovoj moći kako bi ga spasili. Ono također služi i kao podsjetnik da svaki ljudski život ima dostojanstvo, uključujući i živote onih koji nemaju pravo glasa i onih najranjivijih. Neka nam Bog oprosti ako to zaboravimo.

Charlijevi roditelji su se borili s bolnicom i sudovima kako bi dobili dozvolu za eksperimentalno liječenje sina. Prikupili su i više od 1,6 milijuna dolara u donacijama.

Za Fox News republikanac Franks je pozvao na zaštitu najranjivijih riječima:

“Trenutak kada se ljudski život počinje mjeriti na kliznoj skali jest kada političari i liječnici odlučuju da je “život nedostojan života”, a to je trenutak kada se naša ljudskost počinje razilaziti… Ja sam Charlie Gard. Ti si Charlie Gard. Svaka osoba u Europskom sudu za ljudska prava – svaka ona koja ga je osudila na smrt je Charlie Gard.”, rekao je Franks.

> Europski sud za ljudska prava: 11-mjesečni dječak ne smije nastaviti liječenje i mora biti isključen s aparata

Maleni Charlie pati od rijetkog genetskog poremećaja koji prouzrokuje oštećenje mozga i progresivnu mišićnu slabost. Charlie nije dobio podršku za život od bolnice u kojoj se liječio u Londonu, ali niti od Europskog suda. Njegovi roditelji poželjeli su ga odvesti na eksperimentalno liječenje u bolnicu u SAD ili u Vatikansku bolnicu u Rimu.

> Papa Franjo izrazio podršku roditeljima Charlieja Garda, a Vatikanske bolnice su ga spremne primiti

Great Ormond Street bolnica u Londonu iskazala je kako dječak ima terminalnu ili neizlječivu bolest i da je produljenje tretmana neopravdano.

Podsjetimo, Charlievi roditelji su bili šokirani kada je 27. lipnja, nakon njihove žalbe, Europski sud za ljudska prava (ESLJ) donio konačnu odluku o tome da svog sina ne mogu odvesti u Sjedinjene Države na liječenje već da u londonskoj bolnici Great Ormond Street mora biti isključen s aparata.

Roditelji su londonskoj bolnici predali peticiju s više od 350.000 potpisa sa zahtjevom da se dijete otpusti iz bolnice radi odlaska na liječenje u inozemstvo.

> Cijeli se svijet ujedinio: Država ne može odlučivati o životu Charlija Garda

Izvor: narod.hr/liveaction.org