Europski sud za ljudska prava: 11-mjesečni dječak ne smije nastaviti liječenje i mora biti isključen s aparata

Foto: Fah

Roditelji teško bolesnog 11-mjesečnog dječaka Charlieja Garda iz Velike Britanije doživjeli su težak udarac kada je 27. lipnja, nakon njihove žalbe, Europski sud za ljudska prava donio konačnu odluku o tome da svog sina ne mogu odvesti u SAD na liječenje već da u londonskoj bolnici Great Ormond Street mora biti isključen s aparata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, roditelji Chris Gard (32) i Connie Yates (31) već se mjesecima bore za život svog djeteta kojemu je u rujnu prošle godine, mjesec dana nakon rođenja, dijagnosticiran rijedak genetski poremećaj koji uzrokuje progresivnu slabost mišića i oštećenja mozga. Budući da mu liječnici u Velikoj Britaniji ne mogu pomoći, roditelji su još u siječnju odlučili pokušati s eksperimentalnom terapijom u SAD-u. U tu svrhu prikupili su 1,4 milijuna funti donacija, što je dovoljno za odlazak u SAD i za samu terapiju. Međutim, liječnici u dječjoj bolnici Great Ormond Street u Londonu, u kojoj se Charlie liječi, donijeli su odluku da njihovo dijete treba “dostojanstveno umrijeti”, a tu liječničku odluku potvrdili su i sudovi u Velikoj Britaniji.

Nakon što su liječnici u londonskoj bolnici odlučili na maleni Charlie ne može otići na eksperimentalnu terapiju u SAD jer mu ona ne može pomoći i da životna podrška Charlieju treba prestati, te nakon što su tu odluku potvrdili britanski sudovi, roditelji su se nadali da će im suci u Strasbourgu izaći u susret. No, u utorak 27. lipnja Europski sud za ljudska prava odbacio je njihovu žalbu i njihova “konačna” odluka znači da će aparati koji održavaju bebu na životu biti isključeni.

Nakon ove sramotne i strašne odluke Europskog suda za ljudska prava, bolnica Great Ormond Street izjavila je da suosjeća s Charliejevim roditeljima te da ova odluka “označava kraj teškoga procesa”. Njihova izjava glasi: “Naše su misli s Charlijevim roditeljima kada prime ovu vijest, za koju znamo da će im biti jako uznemirujuća… Današnja odluka Europskog suda za ljudska prava označava kraj veoma teškoga procesa, a naš je prioritet pružiti svaku potporu Charlijevim roditeljima, dok ne pripremimo sljedeće korake” – koji podrazumijevaju isključivanje aparata koji Charlieja održavaju na životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski sud za ljudska prava objavio je izjavu u kojoj stoji: “Danas je Europski sud za ljudska prava većinom glasova prihvatio odluke domaćih sudova i “stoga je žalba proglašena nedopuštenom. Odluka je konačna.”

U veljači 2017. bolnica u kojoj se Charlie liječi zatražila je od britanskih sudova mišljenje o tome hoće li im biti dopušteno skidanje umjetne ventilacije i pružanje daljnje palijativne skrbi Charliju. Charliejevi su roditelji tada također zatražili od sudova da razmotre je li u najboljem interesu njihovoga sina eksperimentalno liječenje u SAD. Sudovi su zaključili su da je zakonito ukoliko bolnica odustane od pružanja pomoći za održavanje djetetova života jer bi vjerojatno Charlie trpio značajnu štetu ako bi se njegova sadašnja patnja produžavala bez ikakvih realnih izgleda za poboljšanjem te da od eksperimentalne terapije ne bi bilo stvarne koristi.

Odvjetnik obitelji Gard je izjavio da je odlukama britanskih sudova te odlukom Europskog suda za ljudska prava povrijeđeno Charliejevo pravo na život kao i pravo bračnog para Gard na poštivanje obiteljskog života. Odvjetnik je istaknuo da bi roditelji trebali biti slobodni kod donošenja odluka o liječenju svog djeteta, osim ako prijedlog ne predstavlja opasnost nanošenja značajnije štete djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Charliejevi roditelji pokrenuli su kampanju putem internetske stranice GoFundMe kako bi prikupili 1,2 milijuna funti potrebnih za nastavak liječenja njihovog sina. Do početka suđenja na britanskom Visokom sudu prikupili su skoro 1,4 milijuna funti, a novac im je doniralo više od 83 tisuće ljudi iz cijelog svijeta. Ipak sudovi im nisu dopustili da odvedu svog sina na liječenje u SAD.

Peticiju londonskoj bolnici Great Ormond Streeet da dopuste Charlieju nastavak liječenja u SAD-u možete potpisati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.