Švicarski parlament glasovao da žene dulje rade

Thinkstock

Žene u Švicarskoj vjerojatno će morati raditi godinu dana dulje nakon što je donji dom parlamenta u srijedu izglasovao podizanje dobne granice za umirovljenje za žene na 65 godina.

Slijedeći primjer gornjeg doma, donji dom parlamenta velikom je većinom glasova glasovao da žene rade do 65 godina starosti da bi mogle ostvariti punu mirovinu, dok se po sadašnjim propisima mogu povući u mirovinu godinu dana prije od muškaraca.

Za tu mjeru glasovalo je 137 od 200 zastupnika, a samo 57 bilo je protiv, rekla je glasnogovornica parlamenta, dodajući da je Ljevica bila protiv.

Gotovo trećina švicarske populacije bit će do 2050. starija od dobi za umirovljenje.

Podizanjem dobne granice za umirovljenje ženama Švicarska bi trebala uštedjeti 1,2 milijarda švicarskih franaka do 2030., rekao je švicarski ministar unutarnjih poslova Alain Berset prije glasovanja parlamenta.

Zastupnica Socijalističke stranke Yvonne Feri upozorila je u raspravi da se štedjeti ne bi smjelo “preko leđa žena”.

Smatra da to nije pravedno jer žene ne dobivaju jednake mirovine kao muškarci zbog manjih plaća i činjenice da mnoge rade sa skraćenim radnim vremenom kako bi se mogle brinuti o obitelji.

Njezina kolegica Marina Carobbio istaknula je da žene imaju u prosjeku 37 posto manje mirovine od muškaraca.

S druge strane, Sebastien Frehner, iz populističke Švicarske narodne stranke koja podržava mjeru, smatra da bi žene trebale raditi i dulje jer žive dulje od muškaraca.

Kako bi ublažio otpor javnosti, Berset je istaknuo da švicarska vlada poduzima niz mjera za smanjivanje razlike u plaćama između žena i muškaraca.

Mjera bi trebala biti uvedena tri godine nakon stupanja zakona na snagu, a najviše će pogoditi žene u dobi od 55 do 63 godine.

No, glasovanje u srijedu tek je jedan korak u dugoj proceduri izmjene zakona i parlament će još neko vrijeme dogovarati konačnu formulaciju zakona. A s obzirom na to da je izmjena zakona jako kontroverzna, gotovo sigurno će se održati i referendum, što znači da će čitava procedura potrajati još godinama.

Izvor: narod.hr/h