Teroristi ISIL-a porijeklom iz BiH deportirani natrag: Jedan od njih pozivao na ubojstva svih ‘nevjernika’ u BiH

Foto: Thinkstock

Državljani Bosne i Hercegovine koji su boravili u kampovima i zatvorima u Siriji, u dijelu zemlje koji kontroliraju kurdske snage s međunarodnom koalicijom, deportirani su u BiH u četvrtak 19. prosinca. Sedam terorista ISIL-a iz BIH, Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić, Emir Ališić, Armen Dželko i Muharem Dunjić, sa šest žena i 12-ero djece vraćeno je u domicilnu zemlju.

(VIDEO) ISIL-ovac na bosanskom prijeti Amerikancima, već se zna o kome je riječ

Po povratku na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su ih službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Federalne uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo, Granične policije BiH kao i socijalne i medicinske službe koje su obavile sve potrebne provjere neposredno po njihovom slijetanju.

Svi su na Sarajevski aerodrom stigli nekomercijalnim letom, uz pomoć i podršku međunarodnih partnera BiH, potvrdila je Granična policija BiH.

Šest žena i 12-ero djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo su prošli odgovarajuće provjere od strane Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportirani u prihvatni centar zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći. Sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, predani su u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH.

Jedan od deportiranih je Jasmin Keserović

Sva sedmorica koja su stigla u BiH pripadaju grupi Nusreta Imamovića, vehabijskog vođe iz Gornje Maoče, koji već pet godina ratuje za Islamsku državu. Među njima najopasniji je Jasmin Keserović, koji je javnim video porukama u ime Islamske države pozivao na ubojstva po SAD-u i zapadnim zemljama kao i svih “nevjernika” na teritoriju BiH.

Osim sedmorice opasnih terorista (Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić i Armin Dželko), iz Sirije će deportirati još čak 256 terorista koji su ratovali na strani ISIL-a u Iraku i Siriji.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić kazao je kako su muškarci deportirani u BiH na osnovu međunarodnih i domaćih tjeralica i protiv njih će biti nastavljeni krivični postupak u skladu sa zakonom, dodajući da su osumnjičene osobe koje su transportirane u BiH pod istragom zbog krivičnih djela organiziranja terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i krivičnog djela terorizam. Naveo je i da su Tužiteljstvo BiH i nadležne institucije i obavještajno-policijske agencije provele aktivnosti sukladno međunarodnim obvezama BiH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr