Turski ministar vanjskih poslova osudio ‘neodgovorne političare koji potiču mržnju prema muslimanima’

Foto: Fah

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu osudio je u petak u Bruxellesu “neodgovorne političare koji potiču mržnju prema muslimanima”, u reakciji na napad na dvije džamije na Novom Zelandu.

“Taj napad nisu izazvali samo njegovi izravni počinitelji, već i neodgovorni političari koji potiču mržnju prema muslimanima i šire ksenofobiju. Postoje lekcije koje svi moraju izvući iz ovog napada, posebno unutar Europske unije, među državama članicama EU-a”, rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini.

Jedan od najcrnjih dana u povijesti Novog Zelanda: Najmanje 49 ubijenih u napadu na dvije džamije

“Govor mržnje prema muslimanima ne smije se smatrati dijelom slobode izražavanja u EU-u i trebaju se poduzeti mjere kako bi se tome suprotstavilo”, takvom govoru, naglasio je.

“U različitim dijelovima svijeta, govor mržnje se širi”, komentirala je Mogherini.

“Imamo zajedničku zadaću štititi i promovirati različitost u našim društvima i pratiti da se ne tolerira nikakav govor mržnje, kakve god bile okolnosti i tko god bio meta”, rekla je.

Najmanje 49 ljudi ubijeno je u petak u napadima na dvije džamije u novozelandskom Christchurchu.

Napadač veličao srpske povijesne ličnosti

Australac identificiran kao Brenton Tarrant (28) u svom je manifestu kojim je na društvenim mrežama najavio napad, spomenuo i Srbe, Balkan i Kosovo, a na njegovom oružju i spremnicima za streljivo ćirilicom su ispisana i imena pojedinih srpskih povijesnih i epskih ličnosti, javljaju u petak beogradski mediji pozivajući se na zapadne izvore i objave s društvenih mreža.

Tarant je na Twitteru naveo kako je, osim Breivikom, bio inspiriran i desničarskim pokretima i ličnostima diljem svijeta – iz Rusije, Bugarske, uključujući i Balkan.

Takođe, Tarant je pokazivao naklonost prema srpskim i crnogorskim povijesnim i epskim junacima – knezu Lazaru, Milošu Obiliću, Marku Miljanovu i Baju Pivljaninu “zbog njihove borbe protiv Otomanske imperije”.

Neka od tih imena ispisana su ćirilicom i na oružju koje je koristio tijekom napada na džamije te na spremnicima za streljivo.

Izvor: narod.hr/hina