UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom ustao protiv pobačaja djece s invaliditetom

Foto: Andreas-photography/flickr

Dok se u društvu vrši pritisak za eugeničkim pobačajem i svojevrsnim „poboljšanjem kvalitete ljudske rase“, Odbor za prava osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda službeno je izjavio kako pobačaj djece zbog invalidnosti krši Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom.

Objašnjavaju u dokumentu kako je pobačaj djece zbog invalidnosti često temeljen na netočnim dijagnozama, a čak i kada nije riječ o netočnoj dijagnozi već dijete u utrobi majke ima određeni invaliditet, takav pristup stvara stereotip o invaliditetu kao stanju nespojivim s dobrim životom.

Odbor za prava osoba s invaliditetom na ovaj se način suprotstavio Odboru za ljudska prava koji se poziva na „pravo na život“, implicirajući pritom na „pravo na pobačaj“, naročito u slučajevima kada fetus ima određeni poremećaj.

Pokušava li UN uvesti pobačaj u zemlje u kojima je zabranjen?

Europski centar za pravo i pravdu poziva na potpisivanje peticije kojoj je cilj ukazati na važnost očuvanja života. Odbor za ljudska prava UN-a nastoji, pozivajući se na pravo na život, nametnuti univerzalnu legalizaciju pobačaja i eutanazije u zemljama članicama.

Deklaracija Odbora za prava osoba s invaliditetom vrlo je važna jer podsjeća kako je važno suprotstaviti se eugeničkom iskušenju, odnosno osuđivanju slabosti. Još 1947. autori Opće deklaracije o ljudskim pravima morali su se suprotstaviti pokušaju da se dozvoli „prevencija rađanja mentalno hendikepirane djece“ i djece „rođene od roditelja koji pate od mentalnih bolesti“. Proglašena je i sličnost tih prijedloga s nacističkom ideologijom.

Europski centar za pravo i pravdu pozdravlja tu deklaraciju koja ide ruku pod ruku s njihovim brojnim intervencijama pred Odborom za ljudska prava. Europski centar za pravo i pravdu nastavlja se boriti protiv prenatalne eugenike kao i protiv kasnih pobačaja te naglašava činjenicu da se svakoj osobi mora jamčiti pravo na život i brigu.

Osim što se protive eugeničkom pobačaju, Odbor za prava osoba s invaliditetom ustao je i protiv tzv. „prava na eutanaziju“ jer na taj način jačaju stereotipi kako je teško bolesnim osobama koje pate i bolje da su mrtve.

UN-ov odbor od Hrvatske traži da građani financiraju pobačaje kroz zdravstveno osiguranje

Europski centar za pravo i pravdu podnio je memorandum Odboru za ljudska prava u prilog pravu na život. Memorandum je podržalo više od 130 000 ljudi. Europski centar za pravo i pravdu sudjelovat će na radnim sjednicama u Ženevi, od 27. listopada do 2. studenog.

Nizozemska ministrica: Društvo treba prihvatiti ako se djeca sa sindromom Down “ne rađaju”

Zastrašujući podaci: Island ‘iskorjenjuje’ djecu s Downovim sindromom pomoću pobačaja

Podsjetimo, u nekim dijelovima svijeta uvođenjem standardnog prenatalnog testiranja u javnom zdravstvu došlo je do (skore) eliminacije Downovog sindroma.

Prenatalno testiranje za sindrom Down u državama poput Danske, Islanda i Nizozemske nema za cilj zdravlje, nego omogućiti onima koji ne žele imati dijete sa sindromom Down da ga pobace, što implicira da život te djece i osoba nije vrijedan ili jednako vrijedan kao život osobe koja nema genetski poremećaj.

> SAD odbio rezoluciju UN-a: Ne žele financirati pobačaje

Administracija predsjednika Donalda Trumpa priopćila je proljetos da će jako proširiti opseg politike blokiranja američke pomoći međunarodnim nevladinim organizacijama koje izvode pobačaje ili pružaju informacije o pobačajima.

Nakon što je konsenzusom usvojena rezolucija iz Kanade o zaustavljanju nasilja nad ženama, američki prvi tajnik pri UN-u u Ženevi Jason Mack izjavio je tom prilikom da se SAD “mora distancirati od konsenzusa” posebice zbog stavke o “dostupnosti sigurnog pobačaja”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.