(VIDEO) Turska i Cipar u sve otvorenijem sukobu za mediteranski plin

Foto: snimka zaslona

Je li na pomolu plinski rat na istočnom Mediteranu? Turska, kao i ciparski Grci, sve intenzivnije izvode istraživačka bušenja na tom području. Pritom dvije strane polažu pravo na ista područja eksploatacije plina. Ciparski Grci tvrde da službena Ankara narušava njihov suverenitet, bušeći u isključivom gospodarskom pojasu Cipra.

Dva turska istraživačka broda, koja štiti turska mornarica, buše na područjima za koja je Turska još 2011. dobila suglasnost tzv. Turske Republike Sjeverni Cipar, koja ne bi opstajala bez pomoći službene Ankare, javlja HRT.

“Nećemo dopustiti nikakve postupke na području istočnog Mediterana koji ne vode računa o legitimnim pravima Turske i ciparskih Turaka. Europska unija je politička organizacija, ne može se ponašati kao sud koji odlučuje o pravnim pitanjima povezanima s obalnim pojasom”, kaže Mevlüt Çavuşoğlu, turski ministar vanjskih poslova.

Upravo pozivajući na poštovanje ciparskog suvereniteta i međunarodnoga prava Europska unija prošloga mjeseca jednoglasno je, naime, izglasovala sankcije Turskoj zbog bušenja.

“Riječ je o ugrožavanju mira, pokušavamo to izbjeći. Ne želimo krizu. Postoji međunarodno pravo, stvari su jasne. Nitko silom ne može kršiti suverenitet pojedine zemlje”, rekao je Nicos Anastasiades, predsjednik Republike Cipar.

Vođa ciparskih Turaka prošloga je mjeseca predao zahtjev UN-u da se osnuje zajednička komisija koja će pod patronatom East Rivera skrbiti o prihodu od otočnih energenata.

“Ako jedan suvlasnik može konzumirati pravo vlasništva sada, a drugome kažu da na to treba pričekati dok se ne dogodi ono što se nije dogodilo tijekom posljednjih pola stoljeća, onda to nije pravedno”, kaže Kudret Özersay, ministar vanjskih poslova tzv. Turske Republike Sjeverni Cipar.

Ciparski Turci polažu pravo na čak sedam blokova koji su ucrtani na kartama ciparskih Grka, uz tvrdnju da su dio njihova isključivoga gospodarskog pojasa. O novom plinskom žarištu raspravljali su danas u Ateni ministri energetike Cipra, Grčke i Izraela, uz pomoć SAD-a.

“Energetika u slučaju istočnoga Mediterana može biti most i pozitivna snaga prema većoj političkoj stabilnosti i ekonomskom napretku, smatra Francis Fannon”, pomoćnik američkog državnog tajnika za energetiku.

Na tom tragu Europska unija financirala je studiju izvedivosti plinovoda EastMed, koji bi do Europe dolazio preko Cipra i Grčke. Još nema interesa za financiranje njegove izgradnje, vrijedne između 8 i 10 milijardi dolara…

“Odlučili smo ubrzati stvari vezane uz plinovod EastMed, koji je energetski prioritet za Grčku, Cipar i Izrael. Želimo suradnju s Italijom kako bismo što prije ubrzali izgradnju plinovoda”, ističe Costis Hatzidakis, grčki ministar okoliša i energije.

Plinska saga na istočnom Mediteranu novi nastavak dobit će za desetak dana kada se sastaju čelnici ciparskih Grka i ciparskih Turaka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt