Višnja Starešina: Korijeni sukoba Trumpa i Gatesa u sjeni pandemije

Sukob će jačati s približavanjem američkih izbora, ali bilo bi previše jednostrano svoditi ga na izbornu tematiku i predizborna pripetavanja. Gatesove fondacije postale su paralelna svjetska vlast, ugrozivši čak i samu američku državu koja ih je stvorila davno prije Trumpa
Utjecaj Kine na ‘svjetsku’ zdravstvenu politiku preko dr. Tedrosa, čelnog čovjeka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u ovom je trenutku neutraliziran. Nakon velike protukineske ofenzive koju je poveo američki predsjednik Donald Trump pozivima za utvrđivanje istine o kineskom upravljanju zarazom koronavirusom pridružila mu se i europska velika trojka – London, Pariz i Berlin, piše Višnja Starešina za Lider.

(…)

Gates pod kišobranom WHO-a

Ali bilo bi previše jednostrano svoditi taj novi sukob u sjeni pandemije korone na američku izbornu tematiku i predizborna pripetavanja. Naime, Bill Gates je preko svojih ‘filantropskih’ aktivnosti i mreže zaklada i humanitarnih uloga pod WHO-ovim kišobranom postao ozbiljan, možda čak i superioran suparnik u nametanju globalnih politika najmoćnijim državama svijeta, uključujući i SAD. I to se dogodilo prije nego što je Donald Trump postao predsjednik SAD-a.

Kad pogledamo financijere WHO-a u prošloj godini, podaci govore da je najveći pojedinačni donator SAD s 15 posto udjela (400 milijuna dolara) u ukupnom proračunu. S desetak posto udjela iza SAD-a gotovo su poravnate Velika Britanija i Fondacija Billa i Melinde Gates. No ako se uzme u obzir da je peti na popisu financijera (šest posto) GAVI Alliance (bavi se cjepivima), iza kojeg također stoje Bill i Melinda Gates, vidi se da je Bill Gates u financiranju WHO-a zapravo poravnat sa SAD-om na prvome mjestu. A onda daleko iza njih nema nikoga.

Financiranje, dakako, daje i utjecaj.

(…)

Dok se najpoznatiji ‘filantrop’ globalizacije George Soros angažirao na promjeni i kontroli političkih sustava, Microsoftov osnivač i u novoj je misiji zauzeo soft profil. Posvetio se očuvanju zdravlja u svijetu i u tu svrhu 2000. osniva Fondaciju Billa i Melinde Gates. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postaje kišobran za njihovo djelovanje. Oni određuju programe koje će financirati diljem svijeta, a koji se zatim provode kao programi WHO-a.

Filantropija i farmaceutika

Njihovi programi vrijedni milijarde dolara usmjereni su nominalno na unapređenje sustava javnog zdravstva diljem svijeta i poboljšavanje zdravlja djece i žena, osobito u Africi, Latinskoj Americi, Aziji. Podupiru i provode kampanje cijepljenja protiv zaraznih bolesti, kontracepcije, različitih oblika zdravstvenih preventiva.

Međutim, sumnje u prave motive njihove ‘filantropije’ počinju mnogo prije dolaska Trumpa u Bijelu kuću. Naime, očito je da njihove ‘humanitarne’ fondacije dobivaju enorman novac farmaceutske industrije (izuzet od poreza), kojim bračni par Gates putem WHO-a financira programe preko kojih te iste kompanije zarađuju ekstraprofite.

Gatesova fondacija pak putem javno-privatnih partnerstava sa zdravstvenim sustavima država u kojima djeluje i mreže NGO-a koje financira jača svoj horizontalni utjecaj. A financiranjem WHO-a vertikalno utječe na ‘svjetsku’ zdravstvenu politiku namećući joj svoje prioritete.

U međuvremenu su veliki pomaci u zdravlju u Africi izostali, siromaštvo je jednako ili veće. Ali su zato Gatesove fondacije postale paralelna svjetska vlast, ugrozivši čak i samu američku državu koja ih je nekoć stvorila. To je korijen sukoba između Donalda Trumpa i Billa Gatesa koji je sada otvorila koronakriza. Taj će sukob jačati kako se približavaju američki izbori. Između Trumpa i Xija velika europska trojka izabrala je ipak Trumpa. Izbor između Trumpa i Gatesa neće biti tako jednostavan, zaključuje Starešina u kolumni za Lider.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lider