Vrhovni sud zaključio kako Trump smije primijeniti odluku o zabrani ‘transeksualnih osoba’ u vojsci

Foto: Gage Skidmore / wikimedia commons

Američki predsjednik Donald Trump je 2017. godine najavio kako će poništiti Obaminu odluku o “transeksualnim osobama” u vojci Sjedinjenih Američkih Država.

Tada je na Twitteru napisao:

“Nakon konzultacije sa generalima i vojnim ekspertima, molim, primite na znanje kako američka Vlada neće prihvatiti niti dozvoliti transeksualnim osobama ulazak i služenje u američkoj vojsci. Naša vojska treba biti fokusirana na pobjede i ne može dozvoliti da teret stvaraju ogromne medicinske troškove i disrupcija koje bi transeksualci u vojsci prouzrokovali. Hvala.”

>Kako je predsjednik Trump poništio Obaminu odluku o ‘transeksualnim osobama’ u američkoj vojsci

U dokumentu koji je potpisao Trump, Ministarstvo obrane zaključilo je kako bi “prilagodba rodnoj tranziciji mogla narušiti spremnost vojske”, “potkopati koheziju vojnih jedinica” te “dovesti do “ne proporcionalnih troškova”

Demokrati su ga zbog te odluke napali te tužili Vrhovnom sudu SAD-a, koji je jučer donio odluku u korist predsjednika Trumpa. Vrhovni sud je s 5 glasova “za” i 4 glasa “protiv” zaključio kako Trump nije prekršio ljudska prava poništavanjem odluke bivšeg liberalnog predsjednika Obame, javlja Fox News.

Potreba za rješavanjem pitanja transeksualnih osoba u vojsci pojavila se kada su statistike pokazale da mnoge osobe s rodnom disforijom zloupotrebljavaju vojsku kako bi besplatno dobivali medikamente potrebne za promjenu spola, a sada će Ministarstvo obrane moći isključiti iz vojske svaku osobu zbunjenu svojim spolom.

Treba reći kako je ova odluka donesena velikim dijelom zahvaljujući Donaldu Trumpu koji je u svom mandatu imao prilike imenovati 2 nova od 9 sudaca Vrhovnog suda.

>Organizacija koju financira George Soros u SAD-u izravno prijeti sprječavanjem imenovanja suca Kavanaugha

>Dizajner Googlea nakon potvrde Kavanaugha u Vrhovni sud: ‘Zli Republikanci će gorjeti u paklu!’

>Kandidat za Vrhovni sud SAD-a Brett Kavanaugh: ‘Žrtva sam proračunatog i organiziranog političkog ubojstva’

Novim članovima Vrhovnog suda imenovao je konzervativnog suca Neila Gorscucha i konzervativnog suca Bretta Kavanugha čije su imenovanje demokrati umalo spriječili lažnim optužbama za seksualno napastovanje u vrijeme studentskih dana. Uz njih dvojicu, u korist Trumpove odluke glasovali su vrhovni suci John Roberts, Clarence Thomas i Samuel Alito.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Fox News