Vučić i Vulin se ispričali etničkim Mađarima zbog vrijeđanja, potpisali s Mađarskom dokument o unapređenju infrastrukturnih veza

Foto: fah

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ispričao se etničkim Mađarima zbog “neodgovornih” izjava predsjednika oporbene stranke Pokret slobodnih građana, glumca Sergeja Trifunovića, javlja Mandiner.hu.

Na skupu u Beogradu održanom u subotu, Sergej Trifunović, predsjednik lijevo-liberalnog Pokreta slobodnih građana, izjavio je da stanovništvo Srbije godišnje opada za 35.000 i da je najstarije u Europi jer Vučić “odvodi mlade, dovodeći Mađare i Sirijce umjesto njih”.

Predsjednik Vučić je brzo odgovorio na te primjedbe. “Ono što je rečeno o našim mađarskim građanima nije mišljenje većine Srbije. Zbog toga im se ispričavam. To je samo mišljenje neodgovornih i neozbiljnih ljudi”, rekao je.

Ministar obrane Aleksandar Vulin priključio se Vučiću u osudi opozicije.

„Zgrožen sam uvredama Trifunovića upućenim našim građanima mađarske nacionalnosti. Prikazujući Mađare – srpske državljane rođene ovdje – kao strance i opasne, uvreda je svima koji žive u Srbiji i poziv na etničku mržnju”, rekao je Vulin. “Dragi mađarski susjedi, nemojte pomisliti da Trifunović predstavlja glas Srbije.”

Orban: ‘EU što prije treba primiti Srbiju u članstvo’

U ponedjeljak se mađarski premijer Viktor Orban sastao sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić u Srbiji, nakon čega je uslijedio peti zajednički sastanak vlade Mađarske i Srbije.

Brnabić je navela da je prošle godine robna razmjena između Srbije i Mađarske bila 1,7 milijardi eura, što je rast od 15 posto u odnosu na 2017.

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je zajedničku sjednicu vlada vrlo dobrom i rekao da je Europskoj uniji potrebno da što prije primi Srbiju u članstvo zbog ukupnog poticaja rasta u EU. Kazao je da se Mađarska trudi uvjeriti ostale članice da će Srbija u EU biti od koristi za sve, prenijela je agencija Beta.

Dodao je da su zemlje centralne Europe uspjele “sačuvati identitet” i obraniti se od migranata. “Uspjeli smo se obraniti, uspjeli smo da u ovu regiju ne dođu oni koje ne želimo ovdje vidjeti”, rekao je Orban.

Vlade Mađarske i Srbije potpisale čak 11 dokumenata

Premijeri dviju zemalja su poslije zajedničke sjednice vlada potpisali „Izjavu o namjerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Srbije i Mađarske“. Potpisano je još deset dokumenata, među ostalim i Memorandum o razumijevanju između dvije vlade u području eurointegracija, koji su potpisali ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović i mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

Između srbijanskog ministarstva prometa i infrastrukture i mađarskog ministarstva za tehnologije i inovacije potpisan je Memorandum o unapređenju željezničke linije između Szegedina i Subotice.

Izvor: narod.hr/Mandiner.hu/hina