Vučić šokira izjavama: Đukanović, ni bilo tko drugi, nikad neće pokoriti Srbiju

vučić
Foto: snimka zaslona

Velikosrpske pretenzije na Crnu Goru poznata su stvar više od 100 godina. Ipak, izjava predsjednika Srbije i bivše desne ruke zločinca Šešelja – Aleksandra Vučića – šokirala je svekoliku javnost. Čovjek koji je u hrvatskom gradu Glini 1995. bahato vikao: “Ovo je Srbija!”, niti nakon 26 godina ne mijenja ćud i sada prijeti Crnogorcima: “Nikada Crna Gora neće pokoriti Srbiju”.

“Nemamo i nismo nikada imali namjeru mi (Srbija op.) nekoga da pokoravamo. I da odgovorim gospodinu Đukanoviću – ni ti, ni bilo tko drugi nećete uspjeti pokoriti Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste činili prethodnih 30 godina”, rekao je Vučić, piše vijesti.me

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su događaji u Crnoj Gori nastavak ideologija po kojima srpska crkva treba biti ugašena.

“Njihov politički plan u Crnoj Gori je bio da Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvoje od SPC (Srpska pravoslavna crkva), da je proglase u početku pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i da se time vremenom Srbi asimiliraju, nestanu i da postoji jasna dvotrećinska i tročetvrtinska većina crnogorskog pravoslavnog naroda”, rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je rekao da Srbi u Crnoj Gori “samo traže pravo na slobodu vjeroispovijesti, na jezik i pismo, kao što u Republici Srpskoj traže samo poštovanje Daytona, a ne odcjepljenje”.

Komentirajući navode crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o velikosrpskim aspiracijama prema toj zemlji, Vučić je rekao da Srbija nema nikakve aspiracije prema Crnoj Gori s kojom želi najbliže i najbolje moguće odnose.

“Nemamo i mi nismo nikada imali namjeru nekoga pokoravati. I da odgovorim gospodinu Đukanoviću – ni ti, ni bilo tko drugi nećete uspjeti pokoriti Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste činili prethodnih 30 godina”, rekao je Vučić.

On je dodao da se iz Crne Gore vladalo Srbijom “na sve moguće načine, preko kriminala, preko policijskih službenika, političkih službenika, službenika u obavještajnim strukturama” ali da su ti ljudi “koji su radili protiv Srbije najvećim dijelom počišćeni”.

“Ja vam sad kažem, mi nećemo upravljati Crnom Gorom, hoćemo bratske i prijateljske odnose ali vam garantiram, dok sam živ, neću vam dati da Srbiju pokorite onako kako ste je pokoravali…Vi znate što to znači i što trebate poduzeti”, rekao je Vučić.

Ako je i od Vučića, Šešeljevog učenika, previše je.

Zlatko Vujović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Podgorici i predsjednik Centra za monitoring i istraživanje u nedjelju je upozorio da “samo Vučić može biti zadovoljan događanjima u Crnoj Gori”:

Profesor Vujović upozorio je nedavno da Joanikija ne prihvaća ogroman broj crnogorskih pravoslavaca.

Svi znaju da Srbija i velikosrbi već godinama aktivno rade na podrivanju Crne Gore i njezine državnosti, s ciljem da se “drugo oko” u glavi vrati pod skute Srbije.

Crna Gora je danas duboko uzdrmano i podijeljeno društvo u kojem jedna iskra može izazvati stravični požar. A Srbija i Vučić su tamo već rasplamsali iskru za pravi požar, na sličan način kao što su radili u Hrvatskoj: uz pomoć srpske nacionalne manjine, Srpske pravoslavne crkve i medija koji već godinama šire propagandu o “ugroženosti Srba u Crnoj Gori”.

Nakon Hrvatske, Kosova i Bosne i Hercegovine svima je jasno da je Srbija najveći destabilizator odnosa ne samo u ovom dijelu Europe, već i u cijeloj Europi. Već više od 30 godina, istom naracijom koju sada koristi Vučić, Srbija izaziva ratove, stradanja i smrt u državama koje su bile zacrtane da postanu dio Velike Srbije.

I patrijarh Porfirije koji je, unatoč suzavcu i barikadama, predvodio ustoličenje, pokazao je što misli o Crnoj Gori – ne želi niti čuti za crnogorsku Crkvu i Crnogorce kao zasebni nacionalni i vjerski identitet.

Stoga je opstanak Crne Gore važan je za obuzdavanje Vučićevih velikosrpskih planova kao novog vožda Srba, nakon Miloševića, koji stvara u 21. stoljeću “srpski svet”. Ne bude li zaustavljen, ovaj požar iz Crne Gore, može se brzo preliti i u susjedne države, pa je jako dobro da hrvatske vlasti budu jasne i decidirane što o misle o događanjima u Crnoj Gori. Barem onoliko koliko je premijer Plenković bio nedavno jasan kada je u Ukrajini ničim izazvan rekao: “Krim je Ukrajina!”.

A neovisnost i opstanak Crne Gore, kao i Bosne i Hercegovine, puno su važniji za Hrvatsku od teritorijalnih pitanja Ukrajine i Rusije, a Hrvatska – slabašno reagira.

MVEP o događanjima u Crnoj Gori

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pomno prati događanja u Crnoj Gori i osuđuje svaki oblik nasilja te poziva na rješavanje problema putem dijaloga. Izražava nadu da trenutna situacija neće imati negativan utjecaj na položaj hrvatske zajednice u toj zemlji.

“Očekujemo od svih političkih aktera u Crnoj Gori da sva pitanja s kojima se u ovom trenutku suočava crnogorsko društvo rješavaju u europskom duhu kroz inkluzivan i konstruktivan politički dijalog”, priopćio je MVEP u nedjelju u povodu aktualne situacije u Crnoj Gori vezane uz ustoličenje mitropolita SPC-a na Cetinju, povijesnoj crnogorskoj prijestolnici.

“Osuđujemo svaki oblik nasilja te se nadamo da će svi u Crnoj Gori pridonijeti smirivanju napetosti i očuvanju javnog reda i mira u zemlji. Nadamo se da se trenutna situacija neće negativno odraziti na položaj i status hrvatske zajednice u Crnoj Gori.”

MVEP također podsjeća da da je Crna Gora susjedna zemlja s kojom Hrvatska ima dobre i razvijene odnose, obje su članice NATO-a, a Hrvatska i snažno podupire europske integracije Crne Gore.

Veleposlanstvo SAD-a u Crnoj Gori pozvalo je na hitno smirivanje situacije i pozvalo građane da svoj bijes ne iskaljuju na policiji koja, kako navodi američko veleposlanstvo, pokušava očuvati javni red.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.me