Zašto za djecu nije dobro da ih odgajaju istospolni partneri?

Foto: Thinkstock

Nedavni istup pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja traži da se pravo udomljavanja proširi i na istospolne parove te raniji slučaj tužbe jednog istospolnog para na Upravnom sudu, jer je Centar za socijalnu skrb odbio njihov zahtjev za udomljavanje dvoje ili troje djece, ponovno su aktualizirali temu o dobrobiti djece i o tome kakve su razlike između osoba odraslih u homoseksualnim i onih u heteroseksualnim zajednicama.

Čije interese štiti pravobraniteljica – djece bez roditelja ili LGBT lobija?

(FOTO) Istospolni par tuži Ministarstvo jer mu ne da udomiti djecu: Što o podizanju djece od strane istospolnih parova kažu znanstvena istraživanja?

Djeca koja se smještavaju u udomiteljske obitelji najčešće su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi – djeca bez roditelja, djeca koju roditelji zanemaruju ili zlorabe roditeljske dužnosti, djeca žrtve obiteljskog nasilja, te djeca s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem. Svrha instituta udomiteljstva je najbolja dobrobit djeteta.

Nasuprot vrlo glasnim lobijima koji govore da za djetetov emocionalni i psihološki razvoj uopće ne igra ulogu je li ono odraslo u homoseksulanoj ili heteroseksualnoj zajednici, mnoga istraživanja priznatih znanstvenika pobijaju takvu tvrdnju.

Otmica znanosti: Kako funkcionira konsenzus da „nema razlika” između istospolnih i heteroseksualnih kućanstava s djecom

“Vidio sam emocionalne poteškoće kod djece. To nije pokazalo samo moje istraživanje, već i druga istraživanja koja su izašla poslije i otkrivaju isti uzorak”, rekao je američki sociolog Mark Regnerus prilikom svog dolaska u Zagreb u svibnju. Mark Regnerus je autor “Istraživanja novih obiteljskih struktura”, objavljenog u časopisu Social Science Research 2012. godine.

(VIDEO) Prof. Regnerus predstavio istraživanja koja demantiraju tvrdnje da za djecu nema razlike kad ih podižu homoseksualni parovi

Znanstvena istraživanja: djeca odrasla u homoseksualnim zajednicama sklonija samoubojstvu, kaznenim djelima…

Prema njegovim rezultatima, 12% djece odgajane u istospolnoj zajednici razmišljalo je o samoubojstvu, dok taj postotak kod djece iz zajednica muškarca i žene iznosi 5%. Nadalje, osobe odrasle uz istospolne partnere sklonije su nevjeri (40%, naprema 13% kod osoba odgajanih u zajednici muškarca i žene),a češće su i među nezaposlenima (28%, naprema 8%) te je vjerojatnije da će posjećivati psihoterapeuta (19%, naprema 8%). Također, prema ovom istraživanju, djeca iz istospolnih zajednica češće su pod nadzorom socijalne službe, za razliku od djece iz zajednica muškarca i žene.

Američki sociolog Regnerus: ‘Postoji umjetan konsenzus da nema razlike između odrastanja u heteroseksulanoj i homoseksualnoj zajednici’

Djeca odgajana u istospolnoj zajednici vjerojatnije će se zaraziti nekom spolnom bolešću, a prema podacima ovog istraživanja radi se o 40% slučajeva, dok taj postotak kod djece koju su odgojili muškarac i žena iznosi 8%. Djeca odgajana u istospolnoj zajednici općenito su manje zdrava, siromašnija te sklonija pušenju i kaznenim djelima.

Slično Regnerusovim rezultatima, mnoga druga istraživanja također ne govore u prilog ideji da bi za djecu bilo dobro da ih odgajaju homoseksualni parovi.

Lošiji uspjeh u školovanju

Kanadski ekonomist Douglas W. Allen objavio je 2013. godine rezultate istraživanja o razlikama u stopama završetka srednjoškolskog obrazovanja između djece koja su odrasla uz istospolne partnere i djece su odrasla uz roditelje različitog spola koje se temelji na podacima iz kanadskog popisa stanovništva iz 2006. godine. Rezultati toga istraživanja pokazuju da djeca koja žive uz istospolne partnere imaju oko 65 postotnu vjerojatnost završiti srednju školu u usporedbi s djecom iz kućanstava koje čine osobe različitog spola.

Homoseksualni par posvojio djevojčicu – dva tjedna kasnije jedan od njih ju je ubio

Rezultati istraživanja američkog sociologa s Američkog katoličkog sveučilišta, Paula D. Sullinsa, iz 2015. godine pod nazivom “Emocionalni problemi među djecom s roditeljima istog spola: Razlika po definiciji (“Emotional Problems among Children with Same-Sex Parents: Difference by Definition”) pokazuju da su emocionalni problemi dvostruko rašireniji među djecom koja odrastaju u istospolnoj zajednici nego kod djece s roditeljima suprotnog spola. Djeca koja su odrasla uz biološke roditelje imaju najnižu stopu emocionalnih problema.

Zašto se rezultati istraživanja ignoriraju?

Slični rezultati dobiveni su i istraživanju Paula D. Sullinsa iz 2016. godine koje je objavljeno pod nazivom “Nevidljive žrtve: Odgođeni početak depresije među osobama odraslim s roditeljima istoga spola” (Invisible Victims: Delayed Onset Depression among Adults with Same-Sex Parents).

Profesor Regnerus u Zagrebu: Što znanstvena istraživanja otkrivaju o djeci koju podižu homoseksualni parovi?

Istraživanje je pokazalo da su osobe u dobi od 28 godina, podizane od strane istospolnih partnera, imale dvostruko veći rizik od depresije nego osobe koje su podizane od roditelja različitog spola. Sullins zaključuje da s interpretacijom dobivenih podataka treba biti oprezan te ističe kako su potrebna daljnja istraživanja na tom području.

I dok mnogi nastoje dokazati suprotno od onoga što pokazuju navedeni rezultati te iznose tvrdnje o jednakim uvjetima i u jednoj i u drugoj zajednici, kada je riječ o djeci, potrebno  je ponajprije promišljati o njihovoj dobrobiti te se vrlo pozorno odnositi prema pokazateljima koje nam donose znanstvena istraživanja.

Privatizirali Hrvatsku komoru socijalnih radnika: Na neutemeljenim tvrdnjama traže nezakonito posvajanje djece od homoseksualnih parova

Takvim bi se pristupom zasigurno trebala voditi svaka odgovorna osoba, neovisno o osobnim stavovima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.