Zbog prenapučenosti kampa Vučjak vlada BiH otvara novi migrantski kamp, a sve će financirati EU: Zabilježena tri slučaja malarije

migranti
Foto: fah

Vlada Bosne i Hercegovine najavila je da će se uskoro otvoriti novi centar za migrantske goste koji će riješiti kroničnu prenapučenost u kampu Vučjak na području Bihaća, koji graniči s Hrvatskom.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić najavio je još u utorak da će Bosna uskoro otvoriti centar za izbjeglice i migrante koji financira EU. Cilj novog centra je riješiti problem prenapučenog kampa Vučjak, koji se nalazi 20 kilometara od Bihaća u blizini granice s Hrvatskom, javlja Infomigrants.

Slučajevi malarije među ilegalnim migrantima

Prošlog mjeseca trojici ilegalnih migranata u migrantskom centru Miral, u sjeverozapadnom bosanskom gradu Velika Kladuša dijagnosticirana je malarija, otkrila je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona, Nermina Čemalović.

Čemalović je dodala da njezin ured dobiva tjedna zdravstvena izvješća o migrantima koji borave u lokalnim centrima Miral, Bira, Borići, Sedra i Vučjak.

Naglašava, međutim, da oni migranti koji se liječe u lokalnim bolnicama odlaze čim mogu; što predstavlja zdravstveni rizik za stanovništvo. Iako nisu zabilježene zarazne bolesti u Sedri i Borićima, u kojima uglavnom borave obitelji s djecom, drugi centri imaju registrirane bolesti, uključujući hepatitis B i C, tuberkulozu i HIV/AIDS, istaknula je.

Dodik: Migrantska kriza mi sve više sliči na proces kolonizacije

S druge strane srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako mu migranti sve više djeluju kao kolonisti koji nisu samo u prolazu, već je netko planirao da ovdje i ostanu.

“Migrantska kriza mi sve više sliči na proces kolonizacije, koju smo imali na prostoru bivše Jugoslavije u prošlosti”, rekao je Dodik za Euroblic.

Dodik smatra kako se problem migranata primarno mora rješavati u EU, jer je otvorila južne granice na području Bugarske i Grčke, a zatvorila sjeverne.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Infomigrants/Euroblic