Zvizdić: Presuda Sejdić-Finci bit će provedena do dobivanja kandidatskog statusa

Foto: Fah

Predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozdravio je u utorak odluku Vijeća EU-a da se Komisiji da mandat za izradu mišljenja o kandidaturi BiH za članstvo u EU, ističući da će do dodjele kandidatskog statusa biti provedena odluka Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

“To je obveza koja je ostala od prije par godina. Nismo je zaboravili ni zanemarili, aktivno radimo i sigurno ćemo implementirati tu presudu prije konačnog dobivanja kandidatskog statusa“, izjavio je Zvizdić u Bruxellesu, gdje je u utorak Vijeće EU-a dalo zeleno svjetlo Europskog komisiji da započne s izradom mišljenja o kandidaturi BiH za članstvo u EU.

U odluci Vijeća, Komisija se poziva da pri izradi mišljenja posebnu pozornost posveti provedbi presude Sejdić-Finci. Provedba te presuda trebala bi osigurati da i se pripadnici manjina u BiH mogu kandidirati za članove Predsjedništva i Dom naroda.

Prema presudi Europskog suda za ljudska prava iz 2009., Bosna i Hercegovina treba promijeniti svoj Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi se pripadnicima nacionalnih manjina, odnosno osobama koje ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda, omogućilo da se nadmeću za položaj člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovina.

Dugo vremena EU je provedbu te presude postavljala kao jedan od prvih uvjeta koje BiH mora ispuniti da bi mogla podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo, ali nakon niza neuspješnih pokušaja da se to teško pitanje riješi, to je ostavljeno za kasniju fazu na putu BiH prema EU-u.

Avis (mišljenje) je dokument kojim Komisija, na zahtjev Vijeća, ocjenjuje sposobnost zemlje da počne pregovore o punopravnom članstvu i preuzme obveze koje to članstvo sa sobom nosi.

Prvi korak u izradi mišljenja je slanje opsežnog upitnika, koji bi u Sarajevo trebao stići do kraja ove godine. Upitnik obično ima nekoliko tisuća pitanja, a odgovori na njega trebaju omogućiti Komisiji da dobije što cjelovitiju sliku o stanju u državi i njezinoj spremnosti za članstvo. Za odgovore na upitnik potrebno je nekoliko mjeseci.

Europska komisija je dosad u prosjeku za izradu mišljenja trebala oko godinu dana. Nakon što EK izradi mišljenje, ono se upućuje Vijeću koje onda konsenzusom mora donijeti odluku najprije o davanju kandidatskog statusa, a nakon toga i o datumu za početak pregovora.

Na pitanje za komentar o referendumu koji organizira entitet bosanskih Srba da se 9. siječnja proglasi danom RS-a, Zvizdić je rekao da se građani BiH trebaju okrenuti europskoj perspektivi, ekonomskom napretku, otvaranju radnih mjesta, perspektivi za mlade, novim investicijama.

“Nitko iz EU-a, niti iz regije, govorim o prvim susjedima, nije podržao takve utopističke ideje i ja i ovim putem pozivam da se zaista okrenemo istinski važnim pitanjima, a to je europski put, ekonomski razvoj, vladavina prava i dobrosusjedska suradnja, a da napustima hegemonističke i utopističke ideje koje su se u prošlosti pokazale krajnje destruktivnima, a to nam u ovom trenutku, kada smo snažno vraćeni u europske tračnice, nikako ne treba“, izjavio je Zvizdić.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine prošli je tjedan odbacio zahtjev vlasti Republike Srpske da preispita svoju raniju odluku kojom je osporio da se kao dan toga entiteta slavi 9. siječnja, te je privremeno zabranio održavanje referenduma, no čelnik Milorad Dodik poručio je kako će se referendum ipak održati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h