Nastavljeno rušenje Paromlina

Nastavlja se rušenja zgrade Paromlina, koje je započelo od 26. do 30. lipnja, kako bi se uklonili svi ostatci, odnosno ruševni dijelovi opasni po život, a na njegovu mjestu gradit će se suvremena gradska knjižnica, najavila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Vesna Kusin.

Gradonačelnik Bandić uputio je 17. lipnja, osobno pismo ministrici kulture Andreji Zlatar Violić te zatražio službenu dozvolu za hitni postupak kojim bi se uklonili pojedini dijelovi kompleksa koji direktno ugrožavaju, ne samo okolni prostor nego i ljudske živote, kazala je Kusin.

Kusin je na konferenciji za novinare na temu Akti gradonačelnika, rekla kako problem Paromlina postoji od 1988. godine, a prethodne gradske vlasti su se na neki način bojale primiti taj vrući krumpir u svoje ruke te se kalkuliralo s namjenama i četvrt stoljeća se puštalo da sam propada i urušava se.

„Došlo je do takvih razmjera da su se za vrijeme svakog nevremena, pojedini dijelovi urušavali i povlačili druge dijelove te pri bilo kakvom jačem prometu padaju dalje“, tvrdi Kusin te dodaje da ugrožava živote ljudi, a bilo bi puno gore da je netko i smrtno stradao nego to što se uklanjaju dijelovi.

S obzirom da u hitnom postupku od 6. do 16. lipnja, nije bilo službenog odgovora Ministarstva kulture, koje se očitovalo javnosti kako su znali da će do toga doći još u svibnju, ovim postupkom nije došlo do nikakvog iznenađenja, istaknula je Kusin.

„Pitanje je procedure i ugroze života, a gora afera bila bi da je netko stradao pogotovo od dimnjaka, kojeg je sam Bog držao da se ne sruši“, ocijenila je Kusin.

“Manipulacije i kalkulacije po medijima su da je taj dimnjak bio vizualni identitet znak Paromlina”, rekla je Kusin koja se trideset godina bavila Paromlinom te se zalagala za njegov spas, no ističe kako je vizualni identitet zgrada Paromlina koja se počela urušavati, a ne dimnjak.

Na tom mjestu, gradit će se, u predizbornoj kampanji obećana suvremena i dobro opremljena zgrada gradske knjižnice, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika  i to prema gabaritima Paromlina, koji su fotogeometrijski snimljeni, a bit će zadržana memorija mjesta, na industrijsku baštinu, koja i na drugim područjima u gradu godinama propada.

Kusin je pojasnila kako se prvo teren mora raščistiti, raspisat natječaji, što je duga procedura, no grad će intenzivno raditi kako bi to bilo što prije.

Kusin je najavila kako će se i na ostalim takvim industrijskim lokacijama u gradu, koje ugrožavaju ili nemaju spomeničku vrijednost, iako su kompleksi kao cjelina zaštićeni, morati pristupiti revalorizaciji zaštićenih područja, ukloniti što ne predstavlja spomeničku baštinu, a obnoviti najvrjednije i s kulturnim sadržajem.

Stranka Za grad dovela je bager pred zgradu zagrebačke Gradske uprave kako bi prosvjedovala protiv rušenja zgrade Paromlina te su podnijeli kaznenu prijavu protiv neutvrđenih osoba koje su, stoji u prijavi, od 26. do 30. lipnja bagerima i dizalicama uništili kulturno-povijesnu cjelinu Paromlina, bez ikakve valjane pravne osnove.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: FaH