Identificirani posmrtni ostaci nestalih u Domovinskom i Drugom svjetskom ratu

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku identificirani su danas posmrtni ostaci 20 osoba ekshumiranih iz zajedničkih grobnica u nekoliko županija, pronađenih tijekom humane asanacije terena 1995. godine nakon akcije “Oluja”, te jedne osobe iz Drugog svjetskog rata.

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je da nakon današnje identifikacije još nije razjašnjena sudbina 1628 osoba nestalih tijekom Domovinskog rata.

Matić je rekao da ova Vlada ne radi razliku među žrtvama iz Domovinskog rata po vjerskoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi, već ima zbirni broj državljana nestalih tijekom rata, za razliku od prethodne Vlade koja je odvojeno zbrajala nestale iz 1991./92. godine i nestale iz 1995. godine.

Istaknuo je da se danas identificirala i jedna osoba koje je nestala na Braču tijekom Drugog svjetskog rata, čime je poslana poruka “dušebrižnicima koji su izrazili sumnju kada je Ministarstvo branitelja preuzelo obavezu traženja nestalih i oblježavanja grobišta iz Drugog svjetskog rata”.

Osim te osobe, danas su identificirani posmrtni ostaci osoba iz nekoliko hrvatskih županija te iz Bosne i Hercegovine.

Voditelj DNK laboratorija na Zavodu za sudsku medicinu Milovan Kubat rekao je da su svi posmrtni ostaci identificirani metodom DNA analize koja je danas jedina moguća jer se radi o skeletiranim ostacima.

Za potvrdu identiteta su također bitni uzorci krvi i sline članova obitelji, a Hrvatska u bazi podataka ima oko 10.000 članova obitelji koji traže svoje nestale.

Istom metodom je identificirana i osoba nestala u Drugom svjetskom ratu, pa se može reći da Hrvatska na području identifikacije posmrtnih ostataka koristi metode koje su na svjetskoj razini, dodao je Kubat.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr