PUZ: kriminal u 2014. pao za 11,2 posto

Opće stanje sigurnosti na području zagrebačke Policijske uprave njezin načelnik Goran Burušić i njegovi suradnici danas su na konferenciji za novinare ocijenili “povoljnim” navodeći u prilog tome pad broja kaznenih djela.

U prvih pet meseci ove godine počinjeno je 6756 kaznenih djela, što je pad od 11,2 posto, a riješeno je 1,8 posto kaznenih djela više u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.

No, u porastu su provale u domove, pa je ih tako u prvih pet mjeseci bilo 773, ili 2,2 posto više, a u porastu su i novi oblici prijevara građana. Zagrebačka Policijska uprava poziva građane, posebice u sljedećim mjesecima, na preventivu i samozaštitu, i to tako da povećaju stupanj sigurnosti svojih domova pojačanom mehaničkom zaštitom – kvalitetnijim bravama i vratima, da ne ostavljaju vrijedne stvari na vidljiva mjesta te da na svaki drugi spriječe provalnike da uđu u njihove domove. Policija savjetuje i dobrosusjedske odnose kao jedan od oblika zaštite.

Načelnik sektora kriminalističke policije Danijel Žugel upozorio je građane govoreći o novom obliku prijevara da se mlađe osobe preko telefona često lažno predstavljaju starijima kao djelatnici banke te od njih traže da im predaju karticu i PIN kako bi se spriječila zloporaba njihovih kartica. Napomenuo je kako mnoge, većinom starije osobe, tome nasjedaju. Istaknuo je kako građani nikome, ni telefonom ni osobno ne bi smjeli davati PIN brojeve, čak ni službenicima u banci, te da nikome ne daju svoje bankovne kartice jer im prijeti opasnost od zloporabe i krađe novaca s računa. Također je upozorio građane da nikako ne nasjedaju mlađim osobama koje se, primjerice, predstavljaju kao prodavači masažera i slično te često varaju starije osobe.

Kad je riječ o prometu na području zagrebačke Policijske uprave, stanje je također ocijenjeno “povoljnim”, a Davor Posilović tom je prilikom rekao kako su od početka godine u prometu poginule 23 osobe, devet pješaka, 12 vozača i dva putnika, dvije osobe manje u odnosu prema istom razdoblju lani.

Rekao je kako je od 12 poginulih vozača sedam biciklista i motociklista te da policija nad njima provodi stalni nadzor. Najopasnije mjesto u zagrebačkom prometu i dalje je rotor u Remetincu, gdje je policija imala najviše očevida zbog prometnih nesreća, ali, po Posilovićevim riječima, i taj je broj ove godine znatno manji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: hrt.hr