Počela je sezona jagoda, ukusnih, ali i vrlo sočnih plodova koje mnogi vole zbog njihovog neodoljivog okusa. Imaju i antioksidativno djelovanje, bogate su vitaminima i mineralima. Izvrstan su izvor magnezija i kalija, natrija, kalcija, bakra, magnezija i željeza.
Jagode su odličan izbor i za one koji su na dijeti jer na 100 grama jagoda u organizam unosite samo 32 kalorije.
Zato vam donosimo nekoliko savjeta i recepata među kojima možete naći ponešto za sebe. Neka jagode budu svježe, domaće proizvodnje, što vam donekle jamči da nisu pretjerano tretirane sredstvima.
Smoothie od jagoda
Sastojci:
1 i pol šalica jagoda
1 zrela banana
3/4 običnog jogurta
2 žlice meda
led
Stavite sve sastojke u blender i miješajte ih tako dugo dok ne dobijete jednoliku glatku smjesu – smoothie.
Pekmez od jagoda
jagode
šećer
(omjer mora biti 2:1, na 1 kg jagoda ide ½ kg šećera)
Očistite i na sitno nasjeckajte jagode, stavite ih u posudu sa šećerom, zatim na laganu vatru i počnite miješati. Neka se sve dobro kuha na laganoj vatri 20-ak minuta. Prebacite pekmez u staklene bočice i ostavite da se ohladi. Ako želite bržu verziju nakon 5 minuta kuhanja dodajte želin i slijedite upute s vrećice.
Biskvit:
5 jaja
15 dkg šećera
1 vanilin šećer
10 dkg glatkog brašna
5 dkg gustina
1 prašak za pecivo
Krema:
2 pudinga od jagode
6 dl mlijeka
1 vanilin šećer
5 žlica šećera
700g jagoda (
1/2 l vrhnja za šlag
1 instant želatina
Priprema:
Razdvojiti žumanjak i bjelanjak. U žumanjak nadodati šećer i vanilin šećer te pjenasto umutiti. U zdjeli pomiješati brašno, gustin i prašak, pa žlicom dodavati smjesi. Na kraju kuhačom lagano umiješati tučeni snijeg od bjelanjaka. U okrugli kalup promjera 26 cm, na dno staviti masni papir i uliti smjesu. Peći na 180 stupnjeva cca. 35-40 minuta, dok lagano porumeni (provjeriti čačkalicom). Biskvit ohladiti i prerezati na 2 dijela. Donji dio vratiti u kalup i poprskati s 0.5 dl mlijeka i žličicom šećera koju ste predhodno zagrijali. Uokolo složiti polovice jagoda, dodati kremu i poklopiti drugom polovicom biskvita. Ostaviti u hladnjaku minimalno 3 sata. Ukrasiti po želji.
Krema:
Prašak za puding pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom i 2 dl mlijeka pa uliti u 4 dl mlijeka koje smo zagrijali na vatri. Skuhati i ohladiti. Vrhnje za šlag izraditi i u njega dodati instant želatinu, ohlađeni puding i narezane jagode.
Na kraju, ako niste za niti jedan od ovih recepata i više volite jagode same, uživajte u njihovom okusu, ili dodajte malo šlaga i prepustite se užitku.
A ako ih imate u vrtu, sigurno ne možete odoljeti da odete, uberete ih i pojedete na licu mjesta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa