Počela je sezona jagoda – što sve možete napraviti s njima?

Počela je sezona jagoda, ukusnih, ali i vrlo sočnih plodova koje mnogi vole zbog njihovog neodoljivog okusa. Imaju i antioksidativno djelovanje, bogate su vitaminima i mineralima. Izvrstan su izvor magnezija i kalija, natrija, kalcija, bakra, magnezija i željeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jagode su odličan izbor i za one koji su na dijeti jer na 100 grama jagoda u organizam unosite samo 32 kalorije.

Zato vam donosimo nekoliko savjeta i recepata među kojima možete naći ponešto za sebe. Neka jagode budu svježe, domaće proizvodnje, što vam donekle jamči da nisu pretjerano tretirane sredstvima.

Smoothie od jagoda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:
1 i pol šalica jagoda
1 zrela banana
3/4 običnog jogurta
2 žlice meda
led

Stavite sve sastojke u blender i miješajte ih tako dugo dok ne dobijete jednoliku glatku smjesu – smoothie.

Pekmez od jagoda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

jagode
šećer
(omjer mora biti 2:1, na 1 kg jagoda ide ½ kg šećera)

Očistite i na sitno nasjeckajte jagode, stavite ih u posudu sa šećerom, zatim na laganu vatru i počnite miješati. Neka se sve dobro kuha na laganoj vatri 20-ak minuta. Prebacite pekmez u staklene bočice i ostavite da se ohladi. Ako želite bržu verziju nakon 5 minuta kuhanja dodajte želin i slijedite upute s vrećice.

jagode tortaTorta s jagodama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskvit:

5 jaja
15 dkg šećera
1 vanilin šećer
10 dkg glatkog brašna
5 dkg gustina
1 prašak za pecivo

Krema:

2 pudinga od jagode
6 dl mlijeka
1 vanilin šećer
5 žlica šećera
700g jagoda (
1/2 l vrhnja za šlag
1 instant želatina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Razdvojiti žumanjak i bjelanjak. U žumanjak nadodati šećer i vanilin šećer te pjenasto umutiti. U zdjeli pomiješati brašno, gustin i prašak, pa žlicom dodavati smjesi. Na kraju kuhačom lagano umiješati tučeni snijeg od bjelanjaka. U okrugli kalup promjera 26 cm, na dno staviti masni papir i uliti smjesu. Peći na 180 stupnjeva cca. 35-40 minuta, dok lagano porumeni (provjeriti čačkalicom). Biskvit ohladiti i prerezati na 2 dijela. Donji dio vratiti u kalup i poprskati s 0.5 dl mlijeka i žličicom šećera koju ste predhodno zagrijali. Uokolo složiti polovice jagoda, dodati kremu i poklopiti drugom polovicom biskvita. Ostaviti u hladnjaku minimalno 3 sata. Ukrasiti po želji.

Krema:

Prašak za puding pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom i 2 dl mlijeka pa uliti u 4 dl mlijeka koje smo zagrijali na vatri. Skuhati i ohladiti. Vrhnje za šlag izraditi i u njega dodati instant želatinu, ohlađeni puding i narezane jagode.

Na kraju, ako niste za niti jedan od ovih recepata i više volite jagode same, uživajte u njihovom okusu, ili dodajte malo šlaga i prepustite se užitku.

A ako ih imate u vrtu, sigurno ne možete odoljeti da odete, uberete ih i pojedete na licu mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.