Dvadeset pet svinja trčkara u otvorenim kavezima s pogledom na bale slame na maloj farmi u Woodwardu, u američkoj saveznoj državi Iowa.
Boje crvene cigle, debele su, čine se u formi, a hrane ih da se okusom najbolje slažu s – whiskeyem.
SAD nije osmislio novu vrstu “svinje uzgajane na alkoholu”. Ekipa ekskluzivne destilerije Templeton Rye željela je pokušati nešto novo kako bi ljudi bolje upoznali njihovo piće.
Nije ideja da životinje svakog dana dobiju porciju eliksira. No, njihova prehrana, koju je osmislio nutricionist, stručnjak za svinjsku prehranu, obuhvaća 20 posto mošta raži, istog onog koji se koristi u proizvodnji whiskeyja Templeton Rye prije fermentacije.
Svinje se bliže idealnoj težini za klanje: 95 kilograma. Ostaje još samo nekoliko tjedana.
“Kakav će učinak mošt od raži imati na okus mesa još ne znamo”, rekao je vlasnik destilerije Scott Bush.
Odabrana je čista rasa Duroc, poznata po otpornosti, muskulaturi i kvaliteti mesa.
Destilerija je već zaprimila oko 200 zahtjeva iz četiri različite zemlje. Neki pretendenti poslali su dugo motivacijsko pismo.
Sretni odabranici dobit će životinju sljedećih tjedana za 699 dolara uključujući “glavu i papke”, rekao je vlasnik destilerije.