Babić HLS: manje dežurstava odrazit će se na pacijente i primanja liječnika

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić tvrdi kako će s promjenama u rebalansu proračuna u zdravstvu stari zaposlenici najviše osjetiti promjene, a bilo kakve promjene kolektivnog ugovora i smanjenje dežurstava odrazit će se na smanjenje razine usluge pacijentima i smanjenje radnih i materijalnih prava liječnika.

„Zaposlenicima pred mirovinom će plaća pasti i do deset posto, a imat će i direktne posljedice na mirovinu jer to ulazi u mirovinsku osnovicu što je za nas neprihvatljivo jer su nam u više navrata smanjivali plaću,“ objasnio je Babić u telefonskom razgovoru za narod.hr.

Babić smatra i kako će bilo kakve izmjene kolektivnog ugovora, kada su u pitanju liječnici, dovesti do urušavanja zdravstvenog sustava, smanjenja razine usluge pacijenata i smanjenja radnih i materijalnih prava liječnika.

“Sadašnje stanje u kolektivnom ugovoru je za liječnike nepovoljno. Daljnje smanjenje smjena dežurstva još će pogoršati situaciju po pitanjima materijalnih prava. To je pokušaj uređenja sustava koji je sam po sebi loš,“ navodi Babić i dodaje kako je dobro rješenje vraćanje stope doprinosa.

„Da se ona nije smanjivala i uz dobru organizaciju sustava, zdravstvo ne bi bilo u problemima. Mi smo upozoravali kako to nije dobro,“ tvrdi Babić.

Dežurstva se ne mogu platiti iz proračuna bolnice, smatra Babić i upozorava da bolnice imaju proračune s kojima sada jedva spajaju kraj s krajem.

Na pitanje je li smjenski rad moguć i primjenjiv, Babić se osvrnuo na slučaj KBC-a Rijeka gdje se ne može organizirati smjenski rad.

„Ako se u takvom velikom centru ne može organizirati smjenski rad, zamislite što će se tek dogoditi u manjim bolnicama?,“ napominje Babić.

O eventualnim sindikalnim aktivnostima Babić je rekao “da će se poduzeti sve što je sindikatima na raspolaganju, ali da se mora još pričekati”.

„Kad sve bude jasno i kad bude bilo osnova za zaštitu prava liječnika Hrvatski liječnički sindikat će stati na stranu liječnika,“ kaže Babić.

Master plan bolnica, koji bi trebao pomoći organizaciji bolničkog sustava, Babiću je „teško komentirati jer o tom masterplanu se jako malo zna”.

“Tko su autori, tko će ga platiti, što se njime predviđa? Vrlo je nejasan i biti će iznenađenje za nas kao što je i današnja vijest o rebalansu”, zaključio je Babić.

Vlada je danas predložila smanjenje 170 milijuna kuna u proračunu za zdravstvo, a ministar Rajko Ostojić najavio je otvaranje pregovora oko kolektivnog ugovora jer država želi uštedjeti i više ne želi toliko dodatno plaćati dežurstva liječnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr