Kako postupati s hranom i koje su prednosti svježe, a koje zamrznute hrane?

Što nam je pokazalo nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji kada je hrana u pitanju? Naime, mnogi će reći, poučeni nedavnim primjerom u Hrvatskoj, da su rezultati istraživanja uglavnom onakvi kakve su želje naručitelja istraživanja. No, dobro, vratimo se hrani i staroj dilemi za koju se mislilo da je zauvijek riješena. Dakle, koja je hrana zdravija, smrznuta ili svježa i zašto Britanci tvrde da zamrznuta hrana neopravdano na lošem glasu?

Zamrznuto voće ne gubi na hranjivosti?

Godinama su ljudi sami sebe uvjeravali, uvjeravala nas je medicina, da je svježa hrana zdravija. Međutim, nedavno pokrenuta kampanja u Velikoj Britaniji ”Volite svoj hladnjak”, koja je pokazala neke zanimljive rezultate kroz neki oblik istraživanja,  pokazuje da smrznuta hrana ima svoje prednosti, baš kao i nedostatke. Međutim, ovoj kampanji je zapravo u startu bio cilj pokazati koje su prednosti smrznute hrane. Naime, tri dana nakon što je povrće izvađeno iz zemlje osamdeset posto prirodnog C vitamina nepovratno je izgubljeno, međutim, zamrzavanjem nećete umanjiti vrijednost hrane, a očuvati ćete neke minerale i vitamine. No, ne svih vrsta povrća.

Uzmimo za primjer neko voće, a izbor je zaista veliki, od jagoda, malina, bilo kojeg drugog voća, zamrznutog voća imate u gotovo svim većim trgovinama te mogu biti sjajan nadomjestak obroku, mogu biti dodatak jogurtu ili kolačima. Prema nekim istraživanjima zamrznuto voće neće izgubiti na hranjivosti, no, hoće na obliku, što i nije najvažnije. Nakon odmrzavanja voće je puno vode te ga nije moguće jesti u ”izvornom obliku”, osim kao dodatak nekom jelu, navodi BBC.

Što ne bi trebalo ići u zamrzivač?

Povrće se ipak nešto drugačije ponaša pri ekstremno niskim temperaturama, dakle, kada je zaleđeno, poglavito mislimo na grah, grašak ili kukuruz koji odlično podnose zamrzavanje, dok neko drugo povrće, poput tikvica, luka ili mrkve nije dobro držati u zamrzivaču. Razlog je očigledan, naime, ovakvo povrće dobrim je dijelom puno vode te se procesom zamrzavanja uništavaju hranjivi sastojci i gubi se ono što je najvažnije kod povrća.

Vječita je, naravno, dilema i kada su začini u pitanju, naime, neke začine ne bi trebalo zamrzavati, pogotovo origano, peršin, bosiljak jer na taj način gube ukus i svoju hranjivu vrijednost. Nažalost, ljudi dobrim dijelom ne misle o tome i gledaju prvo izgled, a onda sve ostalo.  S druge strane gledajući bijeli luk ili đumbir mogu ići u zamrzivač, štoviše, tako nešto im odgovara jer se njihova aroma na nižoj temperaturi povećava, ukus postaje daleko izraženiji.

Mesu poseban tretman

Meso je nešto posve drugačije i tu vam savjetujemo maksimalni OPREZ, naime, meso je puno proteina, minerala, vitamina A, D, sam proces zamrzavanja ne utječe na njihove hranjive sastojke, no, nose druge zamke na koje morate paziti. Vjerujemo da ste svi čuli za salmonelu? Pravila kojih se morate pridržavati posve su jasna budući da masno, crveno meso sadrži niski postotak vode te se analogno tome bolje zamrzava, dok bijela mesa sadrže manje masti te manji postotak vode pa se i teže zamrzavaju.

Kad meso zamrznete ne smije proći više od šest mjeseci od trenutka kada ćete ga odmrznuti te pripremiti za jelo. Savjet vam je da u zamrzivač stavljate veće komade mesa. Prilikom odmrzavanja stavite meso u vrećicu te ostavite u posudici s vodom nekoliko sati dok se ne odmrzne, zaključuje BBC.

S hranom, ponovimo, treba pažljivo postupati, s poštovanjem, ne samo zbog vlastitog zdravlja nego i zbog činjenice da mnogi ljudi, nažalost, diljem svijeta gladuju, dok neki imaju puno, pa čak i previše.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: bbc.co.uk
Photo: Steven Depolo/Flickr