Koje sve opasnosti vam prijete u Jadranu?

Foto: Getty Images, H. Zell (commons.wikimedia.org), javno vlasništvo; fotomontaža: narod.hr

Iako je Jadransko more vrlo sigurno jer u njemu ne obitavaju opasna stvorenja kao što je to slučaj u nekim drugim morima, neke opasnosti nam ipak prijete.

Svake godine određen broj osoba završi u bolnicama zbog sumnje na trovanje životinjskim otrovima.

Ovom prilikom izdvajamo neka stvorenja koja predstavljaju opasnost u Jadranu.

Meduze

Neugodnu muku na moru može zadati pojava meduza. Meduze imaju duge lovke (krakove) sa žarnim stanicama koje luče otrovni sadržaj. Pri dodiru krakova dolazi do izbacivanja žarne niti koje ubada tkivo te prenosi otrov.

Nakon susreta s meduzom, treba po mogućnosti sačuvati mir i pažljivo otresti životinju te izaći iz vode. Ljudi koji pomažu pogođenom trebaju ga smiriti da se izbjegne nepotrebno kretanje, a time i dodatno utrljavanje žarnog otrova u tijelo. Mjesto koje je bilo u dodiru s meduzom treba ispirati slanom vodom. Lovke se nikako ne smije pokušavati odstraniti golim prstima, a kožu se ne smije trljati.

Pri dodiru s meduzom osjeća se jaka bol, a posljedično dolazi do osipa kože, crvenila, oteklina, a mogu se javiti i mjehuri.

Ribe paukovke, škrapinke i ražolike ribe

Među ribe koje imaju otrovne bodlje na vratu spadaju ribe paukovke (pauk žutac, crnac, bijelac i mrkulj), zatim škarpinke (škarpina, škrpun, crvena škrpinica…) i ražolike ribe (golub kosir, raža žutilja…).

Njihov je otrov vrlo jak, a po djelovanju sličan zmijskom otrovu. U slučaju da se nabodete na bodlju, osjetit ćete izrazito snažnu bol koja se pojačava i širi. Uz bol se javljaju simptomi poput mučnine, znojenja, slabosti i povišene temperature.

Iz rane je potrebno prvo ukloniti bodlju, a zatim ozlijeđenog hitno prebaciti u bolnicu gdje će se obaviti simptomatsko liječenje.

Kod uboda na škarpinu se također mogu javiti mjehuri i lokalno umrtvljenje tkiva, kao i depigmentacija.

Ostalo pročitajte na Frendica.hr!
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr