Manje soli u hrani, manje smrti od moždanog i srčanog udara

Najnovije istraživanje pokazuje da smanjeno konzumiranje soli posljednjh godina ključni čimbenik u smanjenju broja smrtnih slučajeva uzrokovanih moždanim udarom i koronarnom bolešću srca. Prema studiji provedenoj u Velikoj Britaniji i objavljenoj u medicinskom časopisu British Medical Journal  Open, smanjenje dnevnog unosa soli za 15% u Engleskoj od 2003. do 2011. godine odigralo je važnu ulogu u smanjenju broja smrtnih slučajeva uzrokovanih moždanim udarom za čak 42%, a broj smrti uzrokovanih koronarnom bolešću srca smanjio se za 40%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Znanstvenici među kojima su i vodeći britanski zagovaratelji nesoljenja hrane tvrde da smanjenje unosa soli doprinosi smanjenu krvnog tlaka kroz vremenski period od osam godina. „Smanjenje unosa soli rezultiralo je smanjenjem broja smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarom i ishemijskom bolešću srca kroz navedeni period,“ kažu autori studije.

 Broj smrtnih slučajeva prouzrokovanih kardiovaskularnim bolestima u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjio se više nego dvostruko: 1971. radilo se o 335 000 slučajeva, a 2012. zabilježeno ih je 161 000.

 Od 2003. do 2011. prosječni dnevni unos soli smanjio se sa 9,5g na 8,1g, to jest za 15%.  Velikim je dijelom za to zaslužna britanska Agencija za hranu, koja je poticala proizvođače da postupno smanjuju količinu soli koju dodaju u svoje proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Autori priznaju da se kroz vremenski period provođenja studije smanjio i utjecaj nekih drugih čimbenika koji povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, poput prosječne razine kolesterola i pušenja, iako se prosječna tjelesna težina prema indeksu tjelesne mase povećala, kao i konzumacija voća i povrća.

 Došli su do zaključka nakon analize nekoliko različitih službenih izvora informacija o zdravlju i stilu života, uključujući i rezultate iz ankete o zdravlju i prehrani Britanaca provođene nekoliko godina, u kojoj su korišteni uzorci urina kako bi se izmjerila razina soli u organizmu.

 Graham MacGregor, jedan od autora studije i profesor kardiovaskularne medicine na Wolfson institutu preventivne medicine na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, izjavio je da rezultati opravdavaju  zahtjeve za smanjenjem količine soli u proizvodima koje britanska Agencija za hranu upućuje proizvođačima hrane. MacGregor je ujedno i predsjednik interesne skupine Consensus Action on Salt and Health (Cash), koja je lobirala kod tadašnjih ministara da smanjenje soli postane prioritet Agencije za hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica programa Svjetske akcije za sol i zdravlje Clare Farrand tvrdi: „Budući da je sada posve jasno da smanjenje unosa soli u organizam ima pozitivan učinak, odbijanje proizvođača da smanje količinu soli u proizvodima bilo bi ozbiljno nepoštivanje etičke i poslovne odgovornosti.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.