Foto: Fah

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u petak kako su 13. lipnja na kolegiju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva imenovali povjerenstvo u kojem se nalaze onkolozi koji se bave solidnim tumorima u djece i odraslih, u vezi sedmero bolesne djece iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

“Povjerenstvo će se sastati u ponedjeljak, 19. lipnja, i izreći svoje mišljenje o lijeku Dinutuximab Beta, kako bismo onda po uvidu u mišljenje povjerenstva mogli poštovati dobivene smjernice”, stoji u priopćenju.

Od visokorizičnog neuroblastoma, rijetkog zloćudnog tumora s izrazito lošim prognozama koji pogađa djecu mlađu od pet godina, trenutno je oboljelo devetero djece u Hrvatskoj. Europska agencija za lijekove odobrila je primjenu novog lijeka, Dinutuximab beta, koji povećava šanse za preživljavanje 10 do 20 posto, no lijek nije na listi HZZO-a.

V.d. ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Zoran Bahtijarević rekao je da Klinika ima sedmero djece koji su kandidati za lijek, a osiguravanje lijekova za njih stajalo bi oko 10,5 milijuna kuna, što je gotovo cijeli godišnji bolnički proračun za skupe lijekove.

Bahtijarević je istaknuo kako je donošenje odluke kojem djetetu treba omogućiti lijek, a kojem ne, ljudski nepodnošljiva. Ipak napominje da lijek ne garantira izlječenje svima, samo povećava šansu preživljenja za 10 do 20 posto.

> Pokrenuta peticija za bolesnu djecu: Potpišite ju, natjerajte državu da pronađe novac za mališane koji se bore za život!

Podsjetimo, nakon što su hrvatski mediji počeli pisati o šokantnoj situaciji u Klinici za dječje bolesti Zagreb u kojoj nema mogućnosti za novi lijek za djecu oboljelu od rijetkog zloćudnog neuroendokrinog tumora, visokorizičnog neuroblastoma, premda ga je početkom svibnja Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila, pokrenula se i peticija da se za sedmero djece, koja boluju od ove užasne bolesti, žurno odobri novo liječenje.

Citizengo.org pokrenuo je peticiju kojom se od Ministarstva zdravstva, HZZO-a i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića traži hitno osiguravanje sredstva za liječenje ove djece te transparentno i učinkovito trošenje novaca kojima HZZO raspolaže:

http://citizengo.org/hr/sy/71453-hitno-sigurajte-lijek-koji-ce-spasiti-zivot-sedmero-djece

Građani RH su u 2016. godini putem doprinosa za hrvatsko zdravstvo izdvojili 18,5 milijardi kuna, što je za 350 milijuna kuna više u odnosu na prehodnu godinu. Nedopustivo je da, unatoč sredstvima koja građani RH redovito izdvajaju za osiguranje rada javnog zdravstvenog sustava, bolnica i HZZO prebacuju odgovornost jedni na druge umjesto da osiguraju potrebno liječenje za sve pacijente, osobito one kojima je pomoć neophodna.

Izvor: narod.hr/Hina