Omega 3 prepolovila se u uzgojenim lososima

Foto: fah

Razine omege 3 u uzgojenim lososima prepolovile su se u samo pet godina, pokazalo je istraživanje koje prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tomu, analiza pokazuje da su uzgojeni lososi i dalje jedan od najbogatijih izvora tih masnih kiselina. No industrija sada traga za načinom da zaustavi taj pad koji se čini da ovisi o hrani koja se daje ribi.

Istraživanje je provelo sveučilište Stirling.

“Prije pet godina obrok atlantskog lososa od 130 grama osigurao je 3,5 grama korisne omege 3 što je tjedni preporučeni unos. Sad se razina omege 3 prepolovila”, kazao je Douglas Tocher. “Stoga umjesto jedne porcije trebamo pojesti dvije porcije lososa.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzgojeni losos dobija omegu 3 jedenjem manjih riba poput inćuna koji samljeveni daju kao hrana. No udio inćuna, koji je nekad činio 80 posto njihove prehrane, sada je pao na 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.