Vjerojatno nam se svima dogodilo da smo “nešto prigrizli” samo zato da “prikratimo vrijeme” dok nešto čekamo ili iz dosade ili navike. Ukoliko to radimo učestalo, takva navika može imati negativne posljedice po zdravlje. Zato donosimo nekoliko koraka kojima možete zaobići naviku jedenja iz dosade i time izbjeći nezdravu prehranu i prekomjernu težinu, kao što navodi Womens Health.
Postanite svjesni problema
Psihologinja Susan Albers potiče ljude da, kad se nađu pred hladnjakom, dobro razmisle što točno žele jesti i zašto je to tako. “Nevjerojatno je koliko ljudi jede iz čiste navike ili jer im je dosadno i nemaju što drugo za raditi”, tvrdi ona. Do toga često dovode stres, dosada i tuga. Kada osvijestite zašto jedete kada niste gladni, proces promjene može početi i uspjeti.
Pazite što radite pred TV-om
Obično gledanje televizije ili tipkanje po laptopu znači i unos hrane. Tako umjesto da se prejedate uz TV, grickalice jednostavno zamijenite malim utezima i vježbajte uz svoju omiljenu seriju ili tipkanje na računalu.
Možda niste gladni nego žedni
Ne biste vjerovali koliko ljudi zapravo ne zna razlikovati osjećaj žeđi i gladi. Ako ste nedavno jeli, a ne osjećate se siti, onda vam možda pomogne savjet Mare Z. Vitolins koja kaže: “Ponekad je teško razlikovati između osjećaja gladi i žeđi pa pokušajte popiti čašu vode i pričekati 20-30 minuta i vidjeti jeste li još uvijek gladni”.
Sjednite umjesto da stojite pred hladnjakom
Šetnja ispred hladnjaka ili polica na kojima držite hranu, još više vas tjera da o njoj razmišljate. Kada pojedete nešto, a da to nije bilo za stolom, ne percipirate to kao obrok i niste svjesni koliko ste zapravo pojeli. Zato odredite vrijeme za obrok, sjednite za stol i pojedite ga. Tako ćete naučiti razlikovati jedenje zbog gladi i zbog čiste dosade. Budite dosljedni i uspjeh je zagarantiran!