Zapanjujući rezultati: Veći izgledi za preživljavanje srčanog udara – u imućnim četvrtima

Foto: Getty images

U slučaju srčanog udara svaka je sekunda važna, što znači da kašnjenje vozila hitne pomoći može biti fatalno.

Dulje čekanje na hitnu pomoć u ruralnim krajevima poznat je problem u Americi, ali i u drugim zemljama u svijetu.

Studija provedena prošle godine pokazala je da pacijenti koji žive izvan većih gradova na takvu pomoć čekaju dvostruko dulje.

Ali nova studija u cijeli problem uvodi još jedan čimbenik – bogatstvo, odnosno siromaštvo.

Znanstvenici sa Sveučilišta u San Franciscu ispitali su reakcije zaposlenika hitne pomoći u 63.000 slučajeva poziva zbog srčanog udara. Zasebno su mjerili koliko je vremena vozilu hitne pomoći trebalo da, od trenutka poziva stigne do pacijentove lokacije, zatim vrijeme od dolaska do odlaska s lokacije, vrijeme koje je prošlo od trenutka napuštanja lokacije do bolnice te na kraju ukupno vrijeme potrebno za djelovanje hitne pomoći.

Rezultati su bili zapanjujući.

Naime, dispečerima su trebale četiri minute više za reakciju na poziv iz siromašnijih četvrti u odnosu na one bogatije, a sveukupno je hitnoj pomoći trebalo 10 posto više vremena za izlazak na teren u slučaju poziva zbog srčanog udara u siromašnijim četvrtima.

“Kao društvo možda vjerujemo i nadamo se da su javne službe, poput hitne pomoći, jednako dostupne svima, ali naši rezultati pokazuju da to nije slučaj, čak ni u potencijalno fatalnim situacijama poput srčanih zastoja”, izjavila je liječnica hitne službe i profesorica na UCSF-u Renee Hsia.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina