Zašto je dobro konzumirati čokoladu i bademe?

Foto: Thinkstock

Pretile osobe koje konzumiraju badem i čokoladu svaki dan mogu imati niži kolesterol od drugih pretilih osoba koje ne jedu te namirnice, pokazao je nedavni eksperiment.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumirani odvojeno bademi i čokolada bili su već ranijim istraživanjima povezani s nižim šećerom u krvi, nižim tlakom, nižim kolesterolom i manjim osjećajem gladi. Svi su faktori rizika za bolesti srca.

Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su mjerili razinu kolesterola kod 31 pretile osobe.

Tijekom prva četiri tjedna istraživanja svi su bili na standardnoj američkoj prehrani i svi su svakodnevno dodatno jeli gotovo trećinu šalice badema. U sljedeća četiri tjedna ispitanici su svojoj prehrani dodali gotovo četvrtinu šalice tamne čokolade dnevno te oko 2,5 žlica kakao praha. Svi ispitanici imali su i četverotjedno razdoblje u kojemu su prehrani dodavali i bademe i tamnu čokoladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodavanje samo badema smanjilo je za sedam posto razinu lošeg LDL kolesterola koji je odgovoran za stvaranje naslaga na stjenkama krvnih žila.

Kombiniranje badema i čokolade također je smanjilo razinu LDL kolesterola, prema rezultatima objavljenima u časopisu Journal of American Heart Association.

Badem je sam za sebe smanjio razinu LDL kolesterola, za razliku od čokolade, no ta namirnica nije povećala razinu LDL kolesterola, kazala je voditeljica studije Penny Kris-Etherton, nutricionistica sa sveučilišta Penn State.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati ne znače da je mudro da ljudi počnu jesti bademe i čokoladu na kilograme.

“Imamo oko 270 kalorija koje diskrecijski možemo unijeti u jelovnik i ja ljudima preporučujem da ih koriste mudro”, kaže Kris-Etherton. To znači da se bademi i čokolada mogu jesti umjereno umjesto drugih slatkiša a ne u dodatku na kolačiće, slatkiše i deserte.

Sudionici istraživanja imali su između 30 i 70 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom istraživanja ispitanici su polovicu kalorija unosili u obliku ugljikohidrata, oko 16 posto u obliku bjelančevina i 33 do 36 posto kroz masnoće.

Prehrana je kalibrirana tako da se osiguralo da ispitanici održavaju svoju težinu nepromijenjenom tijekom istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.