Znanstvenici su objavili ono što nazivaju idealnom prehranom za zdravlje ljudi i planeta, uključujući dvostruko veću konzumaciju orašastih plodova, voća, povrća i mahunarki.
Bude li se svijet držao “planetarne prehrane”, spriječilo bi se 11 milijuna preranih smrti godišnje, smanjila emisija stakleničkih plinova i očuvala bioraznolikost, zemlja i voda.
“Hrana koju jedemo i način na koji je proizvodimo određuje zdravlje ljudi na planetu, a sada to radimo jako loše”, rekao je Tim Lang, profesor sa sveučilišta u Londonu i glavni autor studije.
Prehrana 10 milijardi ljudi do 2050. zdravom i održivom hranom bit će nemoguća bez promjene prehrambenih navika, poboljšanja proizvodnje hrane i smanjenja otpada, dodao je.
“Treba nam veliki zaokret, dosad neviđena promjena globalnog sustava prehrane”, ističe Lang
Brojne po život opasne bolesti, poput pretilosti, dijabetesa, pothranjenosti i neki tipovi tumora, povezane su s lošom prehranom.
Stručnjaci kažu da nezdrava hrana trenutno dovodi do više smrtnih slučajeva nego seks bez zaštite, akohol, droge i pušenje zajedno.
Predložena “planetarna prehrana” rezultat je trogodišnjeg projekta koji je naručio znanstveni časopis Lancet i uključivao je 37 specijalista iz 16 zemalja.
U njoj se predlaže smanjenje konzumacije crvenog mesa i šećera za 50 posto, dok bi konzumaciju orašastih plodova, voća, povrća i mahunarki trebalo udvostručiti.
Predstavljajući studiju novinarima u Londonu, znanstvenici su rekli kako se radi o ambicioznom cilju da ljudi prihvate novi način ishrane.
“Više od 800 milijuna ljudi nema dovoljno hrane, a još više ne hrani se zdravo što dovodi do preranih smrti i bolesti”, rekao je Walter Willett s Harvarda. “Vrijedi pokušati i učiniti što je više moguće”.
Tekst se nastavlja ispod oglasa