(FOTO) Memorijalni muzej Domovinskog rata – prikaz njegovog tijeka na prostoru cijele Hrvatske s naglaskom na Vukovarskoj bitci

Foto: Memorijalni centar Domovinskog rata

Susret hrvatske katoličke mladeži donosi niz zanimljivih prigoda za mlade da upoznaju grad-heroj. Osim brojnih duhovnih događanja, koncerata, predstava i drugo, hrvatska mladost imati će priliku organizirano posjetiti i mjesta koja su neizbrisivo ušla u kolektivnu memoriju hrvatskog naroda.
Jedno od njih je i Memorijalni muzej Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Memorijalni muzej Domovinskoga rata smješten u prostorima vojarne 204. vukovarske brigade i daje prikaz tijeka Domovinskoga rata na prostoru cijele Hrvatske s naglaskom na Vukovarskoj bitci.

Posjetitelji mogu vidjeti brojna vojna vozila i oružje, a kroz Muzej stručno vode djelatne vojne osobe, većinom sudionici Domovinskoga rata.

U Memorijalnom centru Domovinskog rata u vojarni Vukovar na zidovima su slike i imena poginulih vukovarskih branitelja, njihove osobne stvari i predmeti kojih su nađeni u njihovim odorama nakon što su ubijeni, a koje je netko sačuvao kao uspomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i njihova dirljiva oproštajna pisma obiteljima napisana u brzini, na bojištu. Sve što je u centru datira iz 1991., kad je Vukovar krvario i bio uništavan od neprijateljske vojske Jugoslavije i srpskih paravojnih skupina sastavljenih od Srba iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Posjetiteljima je omogućeno razgledavanje oružja korištenoga u Domovinskome ratu, vojnih vozila i pješačkoga naoružanja, prikaz srpskih koncentracijskih logora, ali mogu i poslušati sve o povijesnim događajima i ličnostima koji su nesebično branili domovinu. Središnji je prikaz svega onog što mladi trebaju naučiti o svojoj prošlosti u spomen i na zahvalu hrvatskim braniteljima Domovinskoga rata.

Možda najslavniju postrojbu iz  Domovinskog rata 204. brigadu iz Vukovara ustrojio je Mile Dedaković – Jastreb, zapovjednik obrane Vukovara, zajedno sa Brankom Borkovićem – Mladim jastrebom, zamjenikom zapovjednika 204. brigade i načelnikom stožera, Ivicom Arbanasom, zapovjednikom 1. bojne, Pilipom Karaulom, koji je zamijenio nestalog zapovjednika 2. bojne Ivana Šoljića (sina Kate Šoljić), Ivom Kovačićem, koji je zamijenio poginulog Blagu Zadru, zapovjednikom 3. bojne, te Nikolom (Zlatkom) Tothom, zapovjednikom 4. Bojne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Borili smo se za stvaranje države Hrvatske, jedne jedinstvene, za boljitak hrvatskog naroda, za svakog čovjeka. Borili smo se za snagu hrvatskoga naroda izraženu kroz njezinu vojsku, sustav i institucije od kojih i danas očekujemo da funkcioniraju, da nas kao građane poštuju i cijene”, istaknuo je obraćajući se ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branimir Borković Mladi Jastreb prilikom jedne od obljetnica proslave ustroja slavne brigade. Poručio je da je 204. brigada “sjeme iz kojega je iznikla hrvatska država”.

Što će hrvatska katolička mladež moći vidjeti u Memorijalnom muzeju Domovinskog rata možete pogledati u 3D Virtualnoj šetnji muzejom, koja nas vodi i u prostore Vukovarske bolnice, Spomen Dom na Trpinjskoj cesti, Spomen dom Ovčara, izložbeni postav Bitke za Vukovar i prikaz srbijanskih koncentracijskih logora za Hrvate zarobljene u Vukovaru.

3D Virtualna šetnja Memorijalnim muzejom Domovinskog rata je ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.