Godišnjica smrti Andrije Mohorovčića

Na današnji dan, 18. prosinca 1936. u Zagrebu umro je Andrija Mohorovčić, poznati hrvatski znanstvenik s područja meteorologije i seizmologije. Rođen je 1857. godine u Voloskom kraj Opatije, a srednju školu završio je u Rijeci. Studij matematike i fizike završio je u Pragu, a nakon godina seobe po hrvatskim gimnazijama u statusu profesora predavača 1893. postaje izvanredni profesor na Sveučilištu u Zagrebu gdje predaje kolegije s područja geofizike i astronomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dio znanstvene karijere bio je više posvećen meteorologiji, osobito od 1892. kada postaje upravitelj Meteorološkog opservatorija Zagreb. U znanstvenom dijelu meteorologije bavio se osobito proučavanjem dinamike oblaka, te rijetkim atmosferskim pojavama.

Svjetsku slavu stekao je radom u seizmologiji. Vrlo brzo je do kraja 1909. nabavio najsuvremenije seizmografe, da bi 1910. došao do otkrića koje ga je proslavilo: Mohorovčićev diskontuitet.

To je granica između Zemljine kore i plašta, a poznatija je pod imenom Moho sloj. Do otkrića je došao promatrajući iznenadno povećanje u brzini valova potresa na području Pokuplja. Dubina tog diskontinuiteta varira od 5 do 70 km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista pojavnost uočena je na Mjesecu, a nedavno i na Marsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.