“Lekcija” u HNK Varaždin

Na Velikoj sceni HNK u Varaždinu u petak, 27. lipnja održana je gostujuća predstava „Lekcija“ Eugenea Ionesca u režiji studentice Akademije scenske umjetnosti u Sarajevu Julie Klier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drama „Lekcija“ francusko-rumunjskog književnika i dramatičara Eugena Ionesca, ujedno i jednog od najznačajnijih predstavnika teatra apsurda, napisana je 1951. godine i ubraja se u njegova najranija, ali i najinovativnija djela. Kroz ismijavanje banalnih situacija opisuje samoću ljudi i beznačajnost egzistencije pojedinca. „Lekcija“ pripada skupini antidrama koje opisuju moderan osjećaj otuđenosti te nemogućnost i besmislenost komunikacije. Predstava tematizira školski sustav kao mikrokozmos svjetskog poretka sa čestom prevlašću mediokriteta, licemjera i fašista.

„Lekcija“ je napisana 1950., a premijerno odigrana 20. veljače 1951. godine u Džepnom kazalištu. Redatelj Marcel Cuvelier igrao je glavnu ulogu, Rosette Zuchelli tumačila je učenicu, a Claude Mansard oličavao je sluškinju. Danas jedan od najizvođenijih komada u svijetu koja je inače prvobitno naišla na nepovjerenje i publike i kritike.

Premijerna izvedba spomenute drame studenata Akademije scenske umjetnosti u Sarajevu održana je 6. ožujka na spomenutoj akademiji u Sarajevu, a igrali su Emir Fejzić u ulozi profesora, Dina Mušanović u ulozi učenice te Anđela Kusić u ulozi sluškinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.