Oba osumnjičena za napad na Borussiju nemaju veze s napadom: Je li ekstremna ljevica odgovorna za teroristički napad u Dortmundu?

Foto: fah

Oba osumnjičena za sudjelovanje u napadu na autobus s igračima nogometnog kluba Borussia Dortmund najvjerojatnije nisu povezena s ovim terorističkim napadom, objavile su u četvrtak njemačke vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan osumnjičeni je pušten iz pritvora, dok je drugi zadržan, ali ne zbog napada nego zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država, priopćilo je glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Zadržan u pritvoru zbog članstva u terorističkoj skupini Islamska država

„Istraga dosad nije pružila dokaze da je osumnjičeni sudjelovao u napadu na autobus Borussije“, priopćilo je glavno državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od privedenih, 26-ogodišnji Iračanin Abdul Beset A. zadržan je u pritvoru zbog članstva u terorističkoj skupini Islamska država.

„Osumnjičeni se najkasnije 2014. pridružio IS-u u Iraku, gdje je preuzeo zapovjedništvo nad jednom postrojbom koja je sudjelovala u otmicama, ucjenama i ciljanim ubojstvima. On je 2015. otišao u Tursku, a početkom 2016. u Njemačku“, stoji u priopćenju. Riječ je o osumnjičenome koji je jučer tijekomu dana uhićen u svom stanu u Wuppertalu.

Drugi pritvoreni, 28-godišnji Nijemac, pušten je na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačke službe trenutno provode istragu u svim pravcima, kako prema islamističkim krugovima, tako i prema ekstremnoj ljevici i desnici.

Dva pisma, i ekstremna ljevica

„Zasad se nismo usredotočili samo na jednu političku pozadinu, nego se istraga vodi u svim pravcima“, rekao je jedan predstavnik državnog odvjetništva agenciji Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon napada u utorak navečer pronađeno je pismo u kojem navodno odgovornost preuzima Islamska država. U isto vrijeme se na internetu pojavilo i pismo u kojem jedna lijeva organizacija preuzima odgovornost za napad.

Pismo na internetu se brzo pokazalo kao lažno, a u svezi sa sadržajem pisma pronađenog nedaleko mjesta eksplozije također su se pojavile sumnje u vjerodostojnost.

Prilikom eksplozije triju eksplozivnih naprava u blizini autobusa s igračima Borussije Dortmunda, u utorak navečer je lakše ozlijeđen jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.