18. lipnja 1974 . umro Georgij Žukov – čovjek koji je zaustavio Hitlera

Maršal Žukov imao je veliku ulogu tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon pobjede nad Trećim Reichom postao je i prvim zapovjednikom sovjetske okupacijske zone u Njemačkoj.

Maršal Žukov zaustavio je Hitlera pred Moskvom, nakon toga pred Lenjingradom, pa ponovno pred Moskvom. Sudjelovao je u obrani Staljingrada, bitki kod Kurska i oslobađanju Europe od nacista.

Na današnji dan 1974. godine umro je sovjetski maršal Georgij Žukov. Bio je najodlikovaniji vojnik u povijesti SSSR-a, jer je čak četiri puta proglašen herojem Sovjetskog Saveza. Od sovjetskih državljana samo je još Brežnjev bio četverostruki heroj Sovjetskog Saveza, no njemu je to odlikovanje bilo dodjeljivano za rođendane dok je bio lider SSSR-a, u sklopu njegovog kulta ličnosti (kao i Josipu Brozu u Jugoslaviji).

Nakon njemačkog napada na Sovjetski Savez i sukoba sa Staljinom oko koncepcije obrane države smijenjen je s mjesta načelnika glavnog stožera i dobio je u zadatak spriječiti prodor Nijemaca prema Moskvi (tzv. klin kod Jeljnje). Na tom zadatku se iskazao, jer ne samo da je uspio spriječiti njemački prodor već je neprijatelja prisilio na povlačenje. Poslije uspješno obavljenog zadatka zadužen je za organiziranje obrane Lenjingrada. No, uskoro situacija oko Moskve ponovo je postala kritična i Žukov je vraćen u sovjetski glavni grad. I ovaj puta uspio je obraniti Moskvu i opet natjerati neprijatelja na povlačenje. Kasnije će sudjelovati u obrani Staljingrada, tenkovskoj bici kod Kurska i oslobađanju Sovjetskog Saveza i istočne Europe od njemačkih nacista.

Zanimljivo je da je maršal Žukov bio jedan od samo 7 ljudi koji su dobili najviše jugoslavensko vojno odlikovanje – Orden slobode (više od narodnog heroja koji su se dijelili šakom i kapom). Dobio je čak i odlikovanje velikog križa francuske Legije časti. Po Žukovu je nazvan i jedan asteroid. Maršal Žukov umro je u 78. godini života u Moskvi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: P. Bernstein